clanak False

Predstavljanje Projekta video nadzora i puštanje u rad prvih kamera

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pustio je danas u rad prvih 18 kamera videonadzora u Martićevoj i Šubićevoj ulici, 75 kamera bit će uskoro na zagrebačkim ulicama, a do proljeća svih planiranih 225 u sklopu 21 milijun kuna vrijedna projekta.
12.12.2011.


(Hina) Gradonačelnik Bandić je istaknuo da se kamere uvode radi preventive, uvođenja reda u parkiranje te kažnjavanja zbog nepropisno parkiranih vozila, očuvanja pročelja od grafita, kontrole prometnica, biciklističkih staza i pločnika, nadzora zelenih površina i sprječavanja divljih odlagališta otpada.

"Ovo nije nikakvo špijuniranje ni zadiranje u ljudska prava, ovo je samo poboljšanje sigurnosti i uvođenja reda", rekao je Bandić, uvjeren, kako kaže, da će projekt poduprijeti više od 95 posto sugrađana.

"Taj projekt ne vrijedi ni jedan posto šteta koje urbana gerila nanese gradu, a da ne govorim o sigurnosnom čimbeniku projekta. Bit ću sretan da tata i mama za nekoga tko ošteti pročelje za 10.000 eura uzme zajam i plati to", rekao je Bandić i dodao kako to funkcionira u Stockholmu, a "predložit će da se prvi prekršaj oprosti".

Vrijednost projekta videonadzora je oko 21 milijun kuna, rekao je pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Mate Kraljević, dodavši da će tako i MUP moći nadzirati javne površine. Nadzorne kamere uskoro će se postaviti na Trgu Eugena Kvaternika - Heinzelovoj ulici - Nemčićevoj ulici te u Bakačevoj ulici, na Kaptolu i na Trgu bana Josipa Jelačića.

Na novinarski upit može li se videosnimka koristiti da se utvrdi tko je upravljao vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja, Kraljević je ustvrdio da se to može, ali da je "cilj utvrditi registarsku oznaku vozila."

Načelnik zagrebačke policije Tomislav Buterin rekao je da u policiji podupiru projekt te da će njime sigurnost u Zagrebu biti puno bolja, a bit će i preventivne naravi. Istaknuo je da je projekt važan za suzbijanje kriminaliteta te kako vjeruje da će ga poduprijeti svi Zagrepčani.

Dodao je da je Beč proglašen jednim od najsigurnijih gradova u svijetu upravo zbog videonadzora na glavnim prometnicama i točkama te da su videonadzori razriješili velike kriminalističke slučajeve, pa će se policija i te kako znati koristiti takvim projektom.


Gradske vijesti - 2011.