clanak False

Dodijeljene Nagrade "Luka Ritz"

Gradonačelnik Bandić istaknuo je da je Luka Ritz simbol otpora svakom nasilju i diskriminaciji osobito među mladima i obaveza je odgojno obrazovnih ustanova da se svim raspoloživim sredstvima suprotstave nasilju i torturi jer - nasilje nije hrabrost.
16.11.2011.



(Hina) - U povodu Međunarodnog dana tolerancije "Nagrada Luka Ritz - nasilje nije hrabrost" dodijeljena je danas na prigodnoj svečanosti u zagrebačkoj Gradskoj skupštini učeniku Tehničke škole Ruđera Boškovića Dominiku Bartoloviću i učeniku Osnovne škole Dugave Stjepanu Mrganiću.
Svečanosti su bili nazočni i roditelji preminulog Luke Ritza, žrtve nasilja među mladima, Suzana i Reno, koji su čestitali dobitnicima, a u znak sjećanja pročitana je i Lukina pjesma "Sreća". 

U obrazloženju odluke se navodi da je Dominik Bartolović unatoč krajnje nepovoljnim životnim i socijalnim uvjetima pokazao iznimnu jakost, zrelost i odgovornost i otkako je postao punoljetan - skrbnik je svojoj mlađoj polusestri. Nastojeći sebi i polusestri osigurati bolje životne uvjete honorarno radi kao trener u klubu "Trenk" i sva stečena znanja, vještine i iskustva prenosi na osobe raznih uzrasta uz jasnu poruku da se "maknu s ulice i svoje frustracije usmjere na boksačku vreću", stoji, uz ostalo, u obrazloženju. Za nagradu se, kako je rekao, kandidirao na vlastitu inicijativu putem svoje škole, jer je smatrao da ispunjava tražene kriterije.

Stjepan Mrganić je jedan od najboljih, najaktivnijih i najdarovitijih učenika svoje škole u mnogobrojnim projektima prevencije i suzbijanja nasilja te humanitarnim aktivnostima, pokazao je iznimnu socijalnu osjetljivost i osviještenost, istinoljubivost, osjećajnost i susretljivost, a pojedine je projekte i sam osmislio i realizirao. Osobito se istaknuo literarnim i fotografskim stvaralaštvom i dobio je prvu nagradu Gradskog društva Crvenog križa za najbolji esej o toleranciji. Na kandidiranje ga je potaknula školska pedagoginja, a u realizaciji projekta pomogli su mu nastavnici.

Dvojica učenika dobitnici su, uz priznanje, i jednogodišnje stipendije.

Predsjednik gradske skupštine Boris Šprem istaknuo je izuzetnu važnost borbe protiv nasilja osobito među mladima koji ga najčešće usmjeravaju prema svojim vršnjacima. Slučaj stradavanja Luke Ritza nije se smio dogoditi i ne smijemo dopustiti takvo ponašanje, naglasio je Šprem.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je Luka Ritz simbol otpora svakom nasilju i diskriminaciji osobito među mladima i obaveza je odgojno obrazovnih ustanova da se svim raspoloživim sredstvima suprotstave nasilju i torturi jer - nasilje nije hrabrost.

Maturant Grafičke škole Luka Ritz 1. lipnja 2008. vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda, umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008.
Svake se godine nagrađuju osnovne i srednje škole te njihovi učenici za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Učenici koji osvoje nagradu dobivaju priznanje i godišnju stipendiju.


Gradske vijesti - 2011.