clanak False

Sastanak s predstavnicima kontrolnog ureda Grada Beča

U sklopu međunarodne suradnje Zagreba i Beča, jutros je u zgradi Gradske uprave održan sastanak gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Gradskog kontrolnog ureda Mirka Heraka, s izaslanstvom Kontrolnog ureda Beča predvođenog direktorom Ureda Peterom Pollakom.
15.11.2011.

U sklopu međunarodne suradnje Zagreba i Beča, jutros je u zgradi Gradske uprave održan sastanak gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Gradskog kontrolnog ureda Mirka Heraka, s izaslanstvom Kontrolnog ureda Beča predvođenog direktorom Ureda Peterom Pollakom. Riječ je o jednom od redovitih susreta vodstava ureda dvaju glavnih gradova koji se održavaju već šest godina, otkada je uspostavljen Kontrolni ured u Zagrebu.

Zahvalivši gostima na dosadašnjoj suradnji i zaželjevši im dobrodošlicu, gradonačelnik Bandić je naglasio da je zagrebački Kontrolni ured modeliran upravo po uzoru na onaj bečki, te da je međusobna razmjena iskustava u ovom trenutku važnija nego ikada, s obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Direktor Pollak, kojemu je ovo prvi posjet hrvatskoj prijestolnici, istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom koja je bila na obostranu korist i dobrobit.

Delegacije su posebnu pažnju posvetile općoj borbi protiv korupcije, s naročitim naglaskom na preventivu, koja je, prema riječima gradonačelnika, možda i najvažnija zadaća ne samo Kontrolnog ureda Grada, nego svih hrvatskih upravnih tijela općenito, ako se želimo približiti standardima koji su na djelu u zemljama članicama. Među najvažnijim čimbenicima koji su pridonijeli pomaku jest usvajanje Strategije neovisnog razvoja unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru (PIFC) u Republici Hrvatskoj za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Gradonačelnik je podsjetio da je, unatoč velikim pomacima u posljednjih pet godina, ovaj problem još uvijek prisutan u javnom ali i u privatnom sektoru te kako su ključ uspješne preventive profesionalni, motivirani, obrazovani ali, najvažnije, pošteni djelatnici. Kako se čulo, preventiva korupcije te anti-korupcijska borba i u Beču su važne i uvijek aktualne teme, jer je konstantno unapređenje sustava i mjera kojima se suprotstavlja tim pojavama nužno ako se želi ostati korak ispred onih koji ugrožavaju poštenje u poslovanju.

Predstavnici dvaju kontrolnih ureda krenuli su, na kraju susreta, u obilazak Gradske uprave te novi radni sastanak zbog detaljnije analize obostranih iskustava sa suzbijanjem korupcije.


Gradske vijesti - 2011.