clanak False

Jačanje veza glavnih gradova Hrvatske i Italije

U rimskoj gradskoj upravi, danas su se, na inicijativu prvog čovjeka rimske izvršne vlasti, susreli gradonačelnici glavnih gradova Hrvatske i Italije, Milan Bandić i Giovanni Alemanno. Dvojca gradonačelnika razgovarala su o namjeri potpisivanja Protokola o prijateljstvu Grada Rima i Grada Zagreba, koja još prolazi formalnu proceduru u talijanskim vlastima, a koju je inicijativu na sjednici u listopadu prihvatila zagrebačka Gradska skupština.
25.11.2011.


U rimskoj gradskoj upravi, danas su se, na inicijativu prvog čovjeka rimske izvršne vlasti, susreli gradonačelnici glavnih gradova Hrvatske i Italije, Milan Bandić i Giovanni Alemanno. Dvojca gradonačelnika razgovarala su o namjeri potpisivanja Protokola o prijateljstvu Grada Rima i Grada Zagreba, koja još prolazi formalnu proceduru u talijanskim vlastima, a koju je inicijativu na sjednici u listopadu prihvatila i zagrebačka gradska skupština.

Gradonačelnici žele ojačati suradnju gradova u ostvarivanju zajedničkih interesa i unapređivanju područja ključnih za razvoj njihovih gradova, posebno jačanju kulturnih veza, razmjeni znanja i iskustva te promicanju književnosti i jezika obaju naroda. Gradske uprave poticale bi, također, jačanje dosadašnjih veza, s posebnim naglaskom na kulturnu i povijesnu baštinu, promicanje sporta, urbanistički i tehnološki razvoj, javne radove, sigurnost i migracije, suradnju na području obrazovanja i školstva, zaštiti okoliša, javnog prijevoza i turizma.

Na susretu u rimskoj palači, dvojca gradonačelnika složila su se u ocjeni da je Protokol jaka potvrda dosadašnjih dobrih odnosa i odličan način jačanja veza i ostvarivanja zajedničkih ciljeva Zagreba i Rima. Složili su se, također, da glavni gradovi jesu i moraju biti pokretači razvitka, suradnje, pa i promjena u državama i regijama.

Gradonačelnici će, dogovoreno je, 8. prosinca, u 17,30 sati na rimskom Trgu Campidoglio zajedno upaliti blagdanske svjećice na božićnoj jelki koju je Grad Zagreb u znak dobre volje i prijateljstva darovao gradu i građanima Rima.

Prije potpisivanja Protokola, gradonačelnik Bandić susreo se u prostorima Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima s rektorom, mons Jurom Bogdanom. Kako se čulo, u sklopu Zavoda djeluje i istoimena crkva koja je kao poznato odredište hrvatskih hodočasnika. Smještena u samome srcu staroga Rima, uz glasoviti oltar mira „Ara Pacis, privlači i mnoštvo posjetitelja iz čitavog svijeta.


Gradske vijesti - 2011.