clanak False

Hrvatska i dalje zemlja niska rizika za AIDS

Na presici u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, čulo se da po broju novootkrivenih zaraženih HIV-om - 12 na milijun stanovnika - Hrvatska i dalje zemlja niska rizika.
29.11.2011.


(Hina, 28.11.2011.) - U Hrvatskoj s HIV-om živi više od 700 ljudi, a u proteklih 25 godina ukupno je registrirana 921 osoba zaražena HIV-om, od kojih je 345 oboljelo od AIDS-a, a 177 je umrlo, po podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a (1. prosinca) na današnjoj konferenciji za novinare dr. Tatjana Nemeth-Blažić iz HZJZ-a istaknula je kako je po broju novootkrivenih zaraženih HIV-om, 12 na milijun stanovnika, Hrvatska i dalje zemlja niska rizika.

"Pobol od AIDS-a stagnira, a smrtnost lagano pada", naglasila je i dodala da zadnjih godina lagano raste broj registriranih s tom zarazom.

"To možemo dijelom zahvaliti i otvaranju savjetovališta za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV u zavodima za javno zdravstvo i Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu koji su proteklih godina osim savjetovanja obavili i testiranje više od 14.500 pacijenata", rekla je Nemeth-Blažić. Istaknula je kako među bolesnima i dalje prevladavaju muškarci (85 posto), a zaraza se najčešće prenosi spolnim odnosom s homoseksualcima (52,2 posto zaraženih HIV).


Opasnost povećava i velik broj spolnih partnera, seksualni odnosi s nepoznatim osobama i onima koje naplaćuju seksualne usluge. Stalni partneri osoba s povećanim rizikom i sami imaju veću vjerojatnost oboljenja, a među zaraženima i oboljelima su i narkomani. Nemeth-Blažić također je rekla kako nema novozaraženih primatelja krvnih pripravaka, a u čitavu razdoblju praćenja HIV-a u Hrvatskoj dvije su osobe zaražene transfuzijom krvi.

"Od 1985. do danas 11 djece HIV je dobilo od svojih zaraženih majki, a taj mali rizik još je znatno smanjen s mogućnošću primjene preventivne terapije u HIV pozitivnih trudnica i novorođenčadi, naglasila je.

Prof. dr. Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Frana Mihaljevića" istaknuo je kako je Hrvatska dosad bila vrlo uspješna i može se čak spomenuti kao pozitivan primjer kako se treba nositi s HIV-om. Podsjetio je da je ove godine obnovljen nacionalni program s važnim komponentama, primjerice, rad s muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima i korisnicima droga te poticanje rada nevladinih udruga koje okupljaju bolesne.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a vrlo bitan za suzbijanje, skidanje i smanjenje stigme i diskriminacije kao i skretanja pozornosti na opasnosti od rizičnog ponašanja. Naglasio je da bismo mi u Hrvatskoj u odnosu na svijet mogli biti zadovoljni, ali ako i jedan čovjek umre, ne možemo biti zadovoljni i trebamo kao odgovorni ljudi reagirati i solidalizirati se s tim ljudima.

Glasnogovornica Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa Latica Mirjanić rekla je kako u šatoru na zagrebačkom Cvjetnom trgu u suradnji s gradskim uredom za zdravstvo i branitelje od 26. studenoga do 1. prosinca provode stalne edukacijske aktivnosti o reproduktivnom zdravlju, informiranje usmjereno na smanjenje stigme te kviz-znanja. U udruzi drže da na taj neformalan način mogu doprijeti do mladih.

Najavila je da će "Pozitivni koncert" biti održan 2. prosinca u 20 sati u Domu sportova.


Gradske vijesti - 2011.