clanak False

Medalja Grada Zagreba Vladimiru Kranjčeviću i Ivanu Vicanu

Gradonačelnik Milan Bandić danas je u Gradskoj upravi uručio Medalje Grada Zagreba maestru Vladimiru Kranjčeviću, za 50 godina bogate profesionalne umjetničke karijere i specijalistu za rotacione energetske sustave i postrojenja Ivanu Vicanu, za 30 godina inventivnog stvaralaštva na području strojarstva, elektrotehnike, kriminalistike, balistike, inženjerske kemije, sporta, te pomorstva.
14.12.2011.


(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio je danas Medalju grada Zagreba dirigentu Vladimiru Kranjčeviću i energetičaru-inovatoru Ivanu Vicanu.

Bandić je istaknuo kako mu je pripala lijepa čast i zadovoljstvo da dvojici zagrebačkih i hrvatskih velikana svjetskog ugleda, jednom u području glazbene umjetnosti i kulture, a drugom u izumiteljskom stvaralaštvu, čestita na najvišem zagrebačkom priznanju - Medalji grada Zagreba. 

Zahvalivši na priznanju, dirigent Vladimir Kranjčević istaknuo je kako je neobično počašćen jer je to, iako je 50 godina vezan uz grad Zagreb i svojim djelovanjem, prvo priznanje koje od Zagreba dobiva. Dodao je da je najviše u njegovu srcu i da ga najviše zaokuplja Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić". 

U ime Ivana Vicana na priznanju je zahvalio predsjednik zagrebačkog Društva izumitelja UM DIZ Mladen Stanković, kojega je član i Vican, istaknuvši da je danas, kao nikad u povijesti ljudskog roda, izumiteljstvo strateška okosnica svake zemlje. 

Pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić pročitao je obrazloženje za dodjelu Medalje maestru Kranjčeviću, istaknuvši kako on ove godine proslavlja 75. rođendan i 50. obljetnicu profesionalnog umjetničkog djelovanja. Tijekom svoje bogate umjetničke karijere bio je šef-dirigent Komornog orkestra "Vatroslav Lisinski", Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić", Mješovitog zbora HRT-a, Zagrebačkih madrigalista i Simfonijskog orkestra HRT-a te direktor Glazbene škole "Vatroslav Lisinski", ravnatelj Opere HNK, redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, jedan od utemeljitelja i dugogodišnji umjetnički voditelj Varaždinskih baroknih večeri. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Red Danice Hrvatske s likom Antuna Radića i Red hrvatskog pletera. Počasni je građanin grada Križevaca te dobitnik nagrada Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski, Vladmir Nazor, diskografske nagrade Porin i brojnih drugih. 

Pročelnik gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo pročitao je obrazloženje za dodjelu Medalje izumitelju Ivanu Vicanu, istaknuvši kako je on specijalist za rotacijske energetske sustave i postrojenja, autor velikog broja radova iz različitih područja - strojarstva, kriminalistike, športa, pomorstva i mnogih drugih.
Tijekom 30 godina izumiteljskog rada dobio je velik broj domaćih i međunarodnih nagrada, priznanja i odličja, među kojima i sedam puta Best World's Award i Gold Letter Patent i tri puta Gold Brand Award International, odličja Ministarstva znanosti i Patentnog ureda Ruske federacije. 

Nositelj je odličja Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle, dobitnik Nagrade grada Zagreba 1985., a obavljao je i dužnost predsjednika Društva izumitelja Zagreba kao njegov najmlađi predsjednik. Autor je i voditelj razvoja novih energetskih sustava za razvoj svemirskih projekata koji će do primjene biti označeni kao "Ultra Top Secret".


Gradske vijesti - 2011.