clanak False

200 tisuća kuna za preveniranje moždanog udara

Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelima o cerebrovaskularnih bolesti prikupila je dva milijuna kuna i dosad potpuno opremila Centar za prevenciju moždanog udara. Slijedi prikupljanje novca za kupnju prvog aparata u Hrvatskoj za dijagnostiku venske cirkulacije

01.12.2011.

Rad i najnoviji rezultati rada Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelima od cerebralnovaskularnih bolesti bila je tema konferencije za novinare koju su, u prostorima Gradske uprave, održali gradonačelnik i upravitelj Zaklade Milan Bandić , predsjednica Upravnog odbora akademkinja Vida Demarin, te pročelnik Ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar.

Potaknut bolešću s kojom se borio dva mjeseca, a na inicijativu akademkinje Vide Demarin, Zakladu za pomoć osobama oboljelima od cerebralnovaskularnih bolesti, u listopadu 2004., osnovao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zahvaljujući radu Zaklade, prije dvije godine otvoren je i u cijelosti opremljen Centar za prevenciju moždanog udara koji, kao i Zaklada, djeluje u sklopu Klinike za neurologiju KBC Sestara milosrdnica.

S Referentnim centrom za neurovaskularne poremećaje i Referentnim centrom za glavobolje, Klinika za neurologiju vodeći je centar za prevenciju, liječenje i dijagnostiku bolesnika s moždanim udarom i lider u provođenju nacionalnih programa u prevenciji nastanka moždanog udara. Za to je, osim iskustva i stručnog znanja s područja cerebrovaskularnih bolesti, potrebna i najsuvremenija dijagnostička oprema.

Zagrebačka zaklada osnovana je s ciljem dobrotvornog financijskog i materijalnog pomaganja u liječenju osoba oboljelih od cerebrovaskularnih bolesti, tako da je, zahvaljujući donacijama, uspjela nabaviti najsuvremeniju ultrazvučnu opremu za prevenciju i detekciju osoba s visokim rizikom za nastanak moždanog udara u vrijednosti od oko 2,000.000,00 kuna. Riječ je o opremi koja uključuje procjenu rizika za moždani udar određivanjem E - trackinga, beta stiffnessa, IMT-a (intima media thicknes – odnosno zadebljanje intime medije).

Na kraju se čulo i to da je, već tradicionalno, gradonačelnik Bandić umjesto rođendanskih darova primao donacije za Zakladu, pa je tako ove godine u toj prigodi prikupljeno 200 tisuća kuna. Svaka kuna za Zakladu strogo je namjenska – zaključio je gradonačelnik, dodavši da je novi cilj kupnja ultrazvučnog aparata za dijagnostiku venske cirkulacije vrijednog oko 100 tisuća eura.

Akademkinja Demarin je zahvalila gradonačelniku na plemenitom činu osnivanja Zaklade i opremanja Centra koji Zagreb svrstava u sam europski vrh. Naime, najbliži takav centar je u Minhenu.


Gradske vijesti - 2011.