clanak False

Sjećanje na Vukovar

U spomen na vukovarske žrtve večeras su pod geslom I reći ću vam još jednu stvar - zapamtite Vukovar upaljene svijeće duž Vukovarske ulice te na prostoru ispred KD Vatroslav Lisinski i zagrebačke Gradske uprave.
17.11.2011.

 (Hina) - U spomen na vukovarske žrtve večeras su pod geslom "I reći ću vam još jednu stvar - zapamtite Vukovar" upaljene svijeće duž Vukovarske ulice te na prostoru ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i zagrebačke Gradske uprave.

Organizatorima, Klubu veterana 148. brigade Hrvatske vojske, pridružili su se mnogobrojni građani, među kojima su bili i velik broj učenika te predstavnici udruga i političari.

Svijeće u spomen na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i slobodu Hrvatske, u blizini KD Vatroslava Lisinskog, složene su u obliku imena Vukovar i velikoga križa, a upaljene su "vukovarskim svjetlom mira" koji su iz Vukovara donijeli, u koloni pristigli branitelji motociklisti.

Obrativši se na prigodnoj svečanosti predsjednik Kluba veterana 148. brigade Boris Vukadinović podsjetio je na grčevitu bitku za Vukovar prije dvadeset godina, u kojoj su uništene stotine tenkova, oboreni desetci zrakoplova agresora, koji je izgubio i oko oko 10-ak tisuća vojnika. "Grad Vukovar se herojski branio", istaknuo je Vukadinović naglasivši kako je tijekom napada na grad poginulo oko 1700 ljudi, oko 4000 je ranjeno, a gotovo 5000 zarobljeno.

Dodao je kako su mnogi civili i branitelji nakon zarobljavanja mučki pobijeni ili odvedeni u logore u Srbiji te podsjetio kako se nekima od njih, ni sudbine ni groba, još ne zna.

"Vukovar je simbol žrtve Domovinskoga rata, ali i simbol hrabrosti našeg naroda", rekao je Vukadinović, dodavši kako se večeras prisjećamo Vukovara, ali i Škabrnje te ostalih mjesta stradanja u našoj domovini.

Svijeće kod Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski zapalili su i Vladino izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici raznih udruga i građani.

Prigodnu molitvu za poginule predvodio je pater Zdravko Barić iz Vojnog ordinarijata.

 


 

(www.zagreb.hr) U petak, 18. studenoga, u 10,00 sati, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prisustvovat će obilježavanju 20. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu – Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji se ove godine održava pod sloganom Hrabri ljudi.

Prema protokolu, nakon Križnog puta – kolone sjećanja, zagrebački će gradonačelnik, u ime Grada Zagreba, položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Osim gradonačelnika, na obljetnici vukovarske žrtve, prisustvovat će i pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco i voditelj Odjela za branitelje Miodrag Demo.


Gradske vijesti - 2011.