clanak False

Gradonačelnik primio djecu poginulih novinara u Domovinskom ratu

 

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić tradicionalno je u povodu Božića danas u Gradskoj upravi primio djecu novinara stradalih u Domovinskom ratu, te im uručio darove.

21.12.2011.

(Hina) - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić tradicionalno je u povodu Božića danas u Gradskoj upravi primio djecu novinara stradalih u Domovinskom ratu, te im uručio darove.

Na prijamu u Gradskoj upravi bili su djeca Žarka Kaića - Petra, Nika, Stjepan i Marko Kaić, kći Tomice Belavića - Tamara Belavić, kći Gordana Lederera - Petra Lederer, sin Zdenka Purgara - Matej Purgar, sin Siniše Glavaševića - Bojan Glavašević, sin Ivana Maršića - Tin Maršić te kći i sin Ane Milić Franjić i Zlatka Franjića - Ema i Filip Franjić.

"To je minimum što možemo na jedan simboličan način, dobrom gestom, dobrom voljom zahvaliti djeci poginulih hrvatskih novinara koji su položili svoj život na Oltar Domovine. To će biti i ubuduće dok god ja budem na čelu ovoga grada kao što to činimo zadnjih 11 godina", izjavio je Bandić novinarima nakon primanja na kojem su djeci novinara stradalih u Domovinskom ratu uručeni poklon bonovi Algoritma u vrijednosti od dvije tisuće kuna.

Bandić je rekao da će poduprijeti ideju da Siniša Glavašević i Gordan Lederer na Peščenici dobiju svoju ulicu, te dodao da prijedlog o tome utvrđuje resorni odbor Gradske skupštine, koja to na kraju izglasuje.

U ime djece novinara stradalih u Domovinskom ratu zahvalio je Bojan Glavašević. "Jako je lijepo kada se netko sjeti nas i naših obitelji u nekom vremenu koje nije neka tužna obljetnica", rekao je.

Savjetnica predsjednika Republike Ive Josipovića za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš poručila je djeci novinara stradalih u Domovinskom ratu da imaju predsjednikovu podršku. Zahvalila je gradonačelniku i Gradu Zagrebu na pomoći i podršci koju im pružaju posljednjih 20 godina i ustvrdila da je to "vrlo rijetko priznanje novinarima kao struci".

"Vaši roditelji su svojim djelom i svime što su učinili pokazali da je novinarstvo jedna časna struka i da novinarstvo na vrlo važan način može pokrenuti društvene promjene i graditi povijest. Vi doista morate biti ponosni zbog onoga što su vaši roditelji učinili za slobodu ove zemlje i ja se nadam da će njihov doprinos ipak negdje jednom biti i institucionaliziran", istaknula je Vrabec Mojzeš. Rekla je da biti hrvatski ratni izvjestitelj u Hrvatskoj prije 20 godina nije bilo isto kao biti ratni izvjestitelj stranim novinarima koji su ovdje dolazili.

Pomoćnik voditelja za programsku djelatnost AGM-a, podružnice Zagrebačkog holdinga, Bože Šimleša rekao je da su akciju za pomoć djeci stradalih novinara u Domovinskom ratu počeli 1992. od Bojana Glavaševića te da su se sve ove godine trudili da im osiguraju novčana sredstva kao i tehnička pomagala potrebna za školovanje. "Svi zajedno smo sretni što smo sudjelovali u njihovom izrastanju u ljude. Već imamo znanstvenih novaka, skoro doktora znanosti i prema tome svi zajedno možemo biti sretni i bogati što smo sudjelovali u jednom takvom izrastanju jer kad smo počeli bili su to 'naši mali pilići, a sada su veliki ljudi'", rekao je.

Glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Vladimir Lulić zahvalio je gradonačelniku Bandiću, a prije svega Boži Šimleši "koji je sve to izgurao zadnjih 20 godina" te rekao kako misli da je to jedna "vrlo rijetka pojava da netko toliko nesebično, bez ikakve osobne koristi, pomaže nekome drugome koga možda zapravo nije ni poznavao".


Gradske vijesti - 2011.