clanak False

Konferencija za novinare - Ispravci prostornih planova

Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) u svojoj obavijesti vezano uz nezakonite ispravke prostornih planova u Zagrebu nije imalo kompletne materijale i radilo je po onome što je dostavila zagrebačka Gradska skupština, poručili su danas iz zagrebačke Gradske uprave.
15.12.2011.

(Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) u svojoj obavijesti vezano uz nezakonite ispravke prostornih planova u Zagrebu nije imalo kompletne materijale i radilo je po onome što je dostavila zagrebačka Gradska skupština, poručili su danas iz zagrebačke Gradske uprave.

"Nejasno je kako ni skupštinsko povjerenstvo, osnovano u vezi s objavom ispravaka dokumenata prostornog uređenja, ni ministarstvo nisu pri obradi materijala zatražili od stručne službe i nadležnih ureda gradske uprave cjelokupnu dokumentaciju koja bi predstavlja osnovu za ispravke tehničkih grešaka", kazao je posebni savjetnik gradonačelnika Željko Horvat na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Nazočni su bili bivši i sadašnji pročelnici i zaposlenici nadležnih gradskih ureda, a na pitanje zašto nema bivše tajnice Gradske skupštine Grete Augustinović Pavičić, koja je danas savjetnica gradonačelnika, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum je odgovorio da je njezina funkcija nezavisna i da su tu samo predstavnici stručne službe i nadležnih gradskih ureda, dok je ona, kao tajnica Skupštine koja je po poslovniku bila ovlaštena za donošenje ispravaka, "u toj priči zasebno".

"Najvažnije je da su ispravci tehničkih grešaka rađeni još od 80-ih godina prošlog stoljeća u skladu s poslovnikom koji je tada predviđao da stručna komisija, a ne tajnica Gradske skupštine, obavlja posao vezan uz ispravke. Do 1993. predviđeno je poslovnikom da tajnik ispravlja samo tipfelere, a od tada i sve ispravke akata i odluka", kazao je Horvat.

Dodao je da to nije osmislila sadašnja gradska vlast nego su nastavili raditi ono što se radilo i prije "jer planovi moraju imati ispravke tehničkih grešaka". "Kamo sreće da je i dalje u poslovniku bila predviđena komisija", ocijenio je.
Naglasio je da su Gradskoj upravi priredili materijale s nekoliko primjera vezanih uz ispravke i to Urbanistički plan uređenja (UPU) Svetice gdje je bilo potencirano pitanje koeficijenta, UPU Središće - zapad zbog toga što je ondje muzej, UPU Slobodna carinska zona Jankomir da se razjasni je li to izmjena i dopuna plana, a koji se ne donosi jer je prethodno bio proveden postupak ispravka tehničke greške.
Na pitanje koliko je ispravaka prostornih planova napravljeno na temelju amandmana zastupnika Gradske skupštine i to kad je prošla javna rasprava, Horvat je odgovorio da je Skupština 2005. donijela zaključak vezano za prenamjene zelenih površina u tzv. žute površine za gradnju i da je obrađeno oko stotinjak primjera na koje su gradski zastupnici upozorili.
Dodao je da su uz izvješće o tome, pripremili i knjige amandmana, odnosno svih provedenih postupanja u odnosu na pitanja i zahtjeve zastupnika i da su te knjige u arhivi Gradskog ureda za prostorno uređenje i mogu se dobiti na uvid. Na uvid se može dobiti i primjer "Munje" gdje je zatraženo da se zgrada od devet katova povisi na 25, kao i ostali primjeri.

"Radi se o materijalu koji se mjeri na metre, no nemojmo amandmane interpretirati kao osnovu za ispravak u svakom primjeru", dodao je i ocijenio da je, kada je o ispravcima riječ, to izuzetno stručno pitanje o kojem se kvalitetno može razgovarati tek kad se sagleda cjelokupni materijal od strane svakog sudionika u postupku.
Bulum je napomenuo da će u roku od mjesec dana nadležni uredi kvantificirati sve što je rađeno kroz ispravke tehničkih grešaka i gdje su izdane lokacijske i građevinske dozvole te prirediti kompletne materijale i o tome obavijestiti Gradsku skupštinu i sva tijela koja to zatraže.

Na upit novinara rekao je da zaposlenici gradske uprave ove godine neće dobiti 'božićnicu' koja je lani iznosila 500 kuna s obzirom da su prihodi ove godine manji oko četiri posto.
(Hina) xbdj yrkor


Gradske vijesti - 2011.