clanak False

Zagrebačka božićna jelka u Rimu

Jelka visoka preko 12 metara okićena kuglicama s prepoznatljivim zagrebačkim licitarskim srcima krasit će rimski trg Campidoglio, a svjećice će zajedno upaliti gradonačelnici Zagreba i Rima.
26.11.2011.


Kao izraz prijateljstva i dobre suradnje glavnih gradova Hrvatske i Italije, u četvrtak, 8. prosinca, u 17,30 sati na rimskom trgu Campidoglio sjedištu zgrade tamošnje gradske uprave i gradonačelnika, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegov rimski kolega Giovanni Alemanno, zajedno će upaliti lampice na velikoj božićnoj jelci, daru Grada Zagreba Gradu i građanima Rima. Jelka visoka preko 12 metara bit će okićena kuglicama s licitarskim srcima, prepoznatljivim zagrebačkim simobolom i suvenirom.

U jučerašnjem srdačnom razgovoru u svečanoj dvorani rimske gradske vijećnice, gradonačelnici Zagreba i Rima iskazali su obostranu želju za jačanjem veza dvaju gradova te, među ostalim, naglasili značajnu pokretačku ulogu velikih i glavnih radova u razvitku regija i međunarodnih veza. Zagrebački gradonačelnik pozvao je rimskog kolegu na Sljeme 3. i 5. siječnja sljedeće godine, kada će Zagreb osmi puta zaredom biti domaćinom veličanstvenog sportskog natjecanja – utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa Vip Snow Queen Trophy 2012 .

Podsjetimo, u rimskoj gradskoj upravi, jučer su se, na inicijativu prvog čovjeka rimske izvršne vlasti, susreli gradonačelnici glavnih gradova Hrvatske i Italije, Milan Bandić i Giovanni Alemanno. Dvojca gradonačelnika razgovarala su o namjeri potpisivanja Protokola o prijateljstvu Grada Rima i Grada Zagreba, koja upravo prolazi formalnu proceduru u talijanskim vlastima, a koju je inicijativu na sjednici u listopadu prihvatila i zagrebačka gradska skupština.

Gradonačelnici žele ojačati suradnju gradova u ostvarivanju zajedničkih interesa i unapređivanju područja ključnih za razvoj njihovih gradova, posebno jačanju kulturnih veza, razmjeni znanja i iskustva te promicanju književnosti i jezika obaju naroda. Gradske uprave poticale bi, također, jačanje dosadašnjih veza, s posebnim naglaskom na kulturnu i povijesnu baštinu, promicanje sporta, urbanistički i tehnološki razvoj, javne radove, sigurnost i migracije, suradnju na području obrazovanja i školstva, zaštiti okoliša, javnog prijevoza i turizma.


Gradske vijesti - 2011.