clanak False

Gradonačelnik na skupu „Novi pogled na mlade u zajednici“

Gradonačelnik Bandić na skupu „Novi pogled na mlade u zajednici - mladi kao zalog kvalitetnog života sadašnjim i budućim generacijama“ u sklopu nadolazeće 2012., koju je Europska komisija proglasila „Europskom godinom aktivnog starenja i solidarnosti između generacija“.
21.12.2011.

U sklopu nadolazeće 2012., koju je Europska komisija proglasila Europskom godinom aktivnog starenja i solidarnosti između generacija, zagrebačka Starogradska vijećnica ugostila je skup Novi pogled na mlade u zajednici - mladi kao zalog kvalitetnog života sadašnjim i budućim generacijama, u organizaciji udruge Pragma. Cilj skupa je međugeneracijsko umrežavanje, dijalog i međusobna povezivanja, s posebnim naglaskom na pozitivan doprinos mladih u društvu.

Skup je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se, pozdravljajući prisutne i zaželjevši im dobrodošlicu, osvrnuo na značaj skupova poput ovog i važnost suradnje na svim razinama, ali i aktivnog sudjelovanja upravnih tijela za boljitak društva.

Glavni problem mladih, ali i u društvu općenito, jest nedostatak perspektive, kao i nedostatak adekvatnih uvjeta za dostojan život u zajednici te manjak vjere u bolju budućnost. Mladi dijele sudbinu cjelokupnog društva, prema tome, naša je zajednička zadaća da unaprijedimo i poboljšamo situaciju, za bolje sutra i za dobrobit nadolazeće generacije“, rekao je Bandić, te dodao da „nas mladi mogu izvući iz te krize, ali pritom trebaju pomoć od strane lokalne i državne vlasti, udruga i institucija koje se trebaju uključiti da bi se uspješno suočilo s ovim problemima i kroz koordiniran zajednički napor napravio pomak prema boljoj budućnosti“

Skupu je, kao predstavnik Krapinsko-zagorske županije, prisustvovao ravnatelj županijskog Zavoda za socijalnu skrb Sergej-Augistin Erdelj, a moderator Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme, zahvalio se za potporu Gradu Zagrebu te Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Vladinom uredu za ljudska prava i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Marković se osvrnuo na pitanja socijalnog i ekonomskog napretka te nezaposlenosti među mladima, što je, prema nekim istraživanjima, ujedno i najveći razlog zabrinutosti među osobama od 15 do 29 godina. Naglasio je da odgoj ne proizlazi samo iz obitelji ili škola, već da se dobar dio osjećaja za zajednicu i pravednost uči upravo u zajednici te da mladima trebaju pozitivni uzori i primjeri na koje se mogu ugledati. Istaknuo je da se gospodarski, društveni, kulturni i ekološki razvoj

Hrvatske može postići samo uz suradnju i otvoren dijalog te podsjetio prisutne na važnost održivog razvoja koji se može postići samo ako su svi zainteresirani i sve institucije usklađene, te imaju jasan cilj, boljitak zajednice.

Na kraju skupa potpisan je sporazum o suradnji između udruge Pragma i Zavoda za socijalnu skrb Krapinsko-zagorske županije.


Gradske vijesti - 2011.