clanak False

Započinje monitoring klizišta Kostanjek

Jutros je na Bizeku počelo postavljanje prvih senzora za praćenje klizišta Kostanjek, najvećeg klizišta u zemlji koje se aktiviralo prije 48 godina kada je vađen vapnenac i vapor za ondašnju cementaru Sloboda u Podusedu...
02.11.2011.


Jutros je na Bizeku počelo postavljanje prvih senzora za praćenje klizišta Kostanjek, najvećeg klizišta u zemlji koje se, prema informacijama s lica mjesta, aktiviralo prije 48 godina kada je vađen vapnenac i lapor za ondašnju cementaru Sloboda u Podusedu. Otada predstavlja kontinuiranu latentnu opasnost za okolne objekte sagrađene na tom području. Nova oprema, donacija japanske vlade vrijedna 2,5 milijuna kuna, uvelike će olakšati život tamošnjim stanovnicima koji neće morati strepiti od iznenadnog aktiviranja klizišta, a u konačnici, rezultati monitoringa pomoći će u iznalaženju najpovoljnijeg rješenja za sanaciju klizišta približne površine 1,2 četvorna kilometra.

Prezentaciji suvremene opreme i početku njene instalacije prisustvovao je gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Ureda za hitne intervencije Pavle Kalinić, predstavnik Instituta za istraživanje prirodnih nepogoda i oporavak od katastrofa iz Japana dr. Chunxiang Wang, suradnik na Projektu, te predstavnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Martin Krkač, voditelj radova na instalaciji opreme i Aleksandar Toševski, Snježana Mihalić, voditeljica projektnog zadatka.