clanak False

Svjetski dan šećerne bolesti

 

U zagrebačkoj gradskoj upravi danas je predstavljen niz edukativno - zdravstvenih događanja u povodu 14. studenog, Svjetskog dana šećerne bolesti.

09.11.2011.


U zagrebačkoj gradskoj upravi danas je predstavljen niz edukativno - zdravstvenih događanja u povodu 14. studenog, Svjetskog dana šećerne bolesti. Na presici je također predstavljen projekt Savjetovalište za dijabetes, ali i najnoviji projekt Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, koji bi se provodio u suradnji s HZZO-m i mjerodavnim ministarstvom, a s ciljem nabave sofisticiranih aparata za najraniju moguću detekciju šećerne bolesti za ordinacije primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja. Time bi se omogućila rana prevencija ove visoko pozicionirane bolesti na ljestvici smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu.

Zahvalivši predstavnicima Zagrebačkog dijabetičkog društva, Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje na kontinuiranom zajedničkom radu na educiranju građana, prevenciji i liječenju ove bolesti, gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da je ona, samo u Zagrebu, zahvatila oko 200 tisuća ljudi. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije, nastavio je, govore o 285 milijuna oboljelih od šećerne bolesti u svijetu i 300 tisuća oboljelih u Hrvatskoj, a sve je to indikacija za podizanje razine znanja i dostupnosti informacija kako oboljelima i članovima njihovih obitelji, tako i za kontinuirano educiranje široke javnosti o šećernoj bolesti.

I ove godine obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti osmislili smo na način da manifestacijama i akcijama kod građana podignemo svjesnost o dijabetesu, da upozorimo na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti, približimo spoznaje o mogućnostima liječenja i važnosti poznavanja bolesti, te da što većem broju građana omogućimo provjeru šećera u krvi, istaknuo je u dvorani Gradske uprave Davor Skeledžija, član predsjedništva Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Shodno tome, od 9. do 14. studenoga, organizirano je niz stručnih predavanja, savjetovališta, edukativnih emisija, mjerenja šećera u krvi, kontrola tlaka, te izložba proizvoda za dijabetičare i Dan otvorenih vrata.

Prema riječima voditeljice projekta Savjetovalište o dijabetesu Ane-Marije Liberati Čizmek, Savjetovalište je vrlo bitno za oboljele i njihove obitelji kao edukativno mjesto, ali i mjesto gdje će naći potporu u procesu prihvaćanja činjenice o bolesti i načinu života s dijabetesom.