clanak False

Predstavnici Sindikata biciklista i biciklističkih udruga kod gradonačelnika

Sukladno ranijem dogovoru, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, primio je, jutros u prostorima Gradske uprave, predstavnike Hrvatskog biciklističkog saveza i biciklističkih udruga Sindikat biciklista, Ruralni tandem te Moj bicikl ...
27.10.2011.

Sukladno ranijem dogovoru, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, primio je, jutros u prostorima Gradske uprave, predstavnike Hrvatskog biciklističkog saveza i biciklističkih udruga Sindikat biciklista, Ruralni tandem te Moj bicikl s kojima je razgovarao o biciklističkoj infrastrukturi u gradu, suradnji Grada s udrugama i daljnjim potrebnim koracima.

Zahvalivši gradonačelniku na razumijevanju za probleme biciklista i prilici da iznesu svoje prijedloge, predsjednik Sindikata biciklista Marko Gregović, naglasio je da su svjesni kvalitetnih pomaka unatrag deset godina u biciklističkom prometu, ali da ima dosta toga što bi se još moglo učiniti. Prijedlozi biciklista u cijelosti su prihvaćeni, uz nadopunu da je potrebno uvesti i dodatnu točku o edukaciji biciklista i o pravilima ponašanja biciklista u prometu. O prihvaćenim prijedlozima, ali i problematici biciklističkog prijevoza uopće, organizirat će se redovni sastanci predstavnika udruga i Grada, koji će zajedno, sukladno financijskim mogućnosti i pravnim propisima, definirati prioritete realizacije dogovorenih aktivnosti.

Tako je dogovoreno da će se, u skladu s propisima, legalizirati vožnja bicikala po nekim površinama na koridorima u pješačkoj zoni, ali uz ograničenje brzine na 5 km/h. U gradskim četvrtima, stambenim kvartovima gdje nema potrebe za velikom brzinom, uspostavile bi se tzv.„zone 30“ što znači da se brzina ograničava na 30 km/h, pa nema potrebe za ucrtavanjem biciklističkih staza, nego se očekuje međusobno uvažavanje svih sudionika u prometu.

Na sastanku kod gradonačelnika dogovoreno je, također, da će se sustavno dopunjavati postojeće staze, da će stručni timovi razmotriti standarde za parkiralište za bicikle, te da se, razmotri mogućnost uređenja tzv. biciklističke magistrale koja bi išla uzduž i poprijeko grada, a za realizaciju se koristila postojeća infrastruktura, bez čekanja rekonstrukcije prometnica u sklopu kojih se i inače ucrtavaju i uređuju biciklističke staze. U planiranje i provedbu biciklističke infrastrukture uključivat će se i predstavnici biciklističkih udruga.

Na kraju razgovora kojeg su sudionici ocijenili izuzetno uspješnim i korisnim, gradonačelnik je potpisao Seviljsku deklaraciju o prednostima bicikla kao transportnog sredstva, a podržao je i aktualne projekte „Mobil 2020“ i osnivanje Nacionalne koordinacije hrvatskih biciklističkih udruga.

Osim gradonačelnika Bandića, sastanku su prisustvovali: pročelnik Davor Jelavić i njegov zamjenik Mijo Bezer sa suradnicima, te pomoćnica pročelnika za obrazovanje, kulturu i šport Đurđa Fočić.

Uz Marka Gregovića, u ime zagrebačkih biciklista, na sastanku s gradonačelnikom bili su Vladimir Halgota i Ivan Čale iz sekcije za infrastrukturu Sindikata Biciklista, Darinka Jug, predsjednica udruge Moj bicikl, Ivo Rilović, tajnih Hrvatskog biciklističkog saveza i predstavnica udruge Ruralni tandem Lidija Mišćin.


Gradske vijesti - 2011.