clanak False

Zagrebački energetski tjedan počeo u vrtićima

Dječji vrtić Prečko, jedan od 206 vrtića u kojima će se tijekom Zagrebačkog energetskog tjedna održavati igraonice, jutros su obišli zamjenica  gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac

04.04.2011.

Fotografije


(Hina) - Igraonicama pod nazivom "Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš" u dječjim vrtićima grada Zagreba počeo je danas Zagrebački energetski tjedan u kojemu će se od 4. do 9. travnja održavati tematske tribine, predavanja, izložbe, međunarodni seminar ManagEnergy te specijalizirani sajam Interklima 2011.

Djeca prvih razreda zagrebačkih osnovnih škola dobila su prigodne slikovnice s igricama, a učenici prvih razreda srednjih škola priručnike.

Dječji vrtić Prečko, jedan od 206 vrtića u kojima će se tijekom Zagrebačkog energetskog tjedna održavati igraonice, danas su obišli zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

"Nema prikladnijeg mjesta da po prvi puta razgovaramo o energiji i što nam ona znači za život nego u dječjem vrtiću", rekla je Pavičić Vukičević. Istaknula je kako je važno što djeca prenose svoja znanja roditeljima, bakama i djedovima, a nadamo se, rekla je, da će posljedica toga biti da odvojeno skupljamo otpad kako bismo ga reciklirali, da gasimo žarulje ili postavljamo štedne i da skrbimo o energiji kako bismo očuvali planet Zemlju. Želja je da se Zagrebačkim energetskim tjednom "napravi vertikala u sustavu", krenulo se s dječjim vrtićima, nastavlja s osnovnim i srednjim školama, te s predavanjima na fakultetima i za studente i stručnjake i za sve zainteresirane građane.

Pročelnik Maras je istaknuo kako Zagrebački energetski tjedan ima obiman i sadržajan program tijekom svih šest dana, s oko 30-tak događanja.

Od niza događanja Maras je istaknuo ona u Starogradskoj vijećnici u kojoj će se sutra održati međunarodni seminar "ManagEnergy" pod nazivom "Jačanje kapaciteta lokalne samouprave za ostvarivanje ciljeva iz sporazuma gradonačelnika", a u srijedu će se predstaviti grad Freiburg, jedan od ekološki najrazvijenih gradova na svijetu. Zagreb će biti domaćin i Godišnje konferencije europske udruge "Energy Cities", koja će se u hotelu Westin održavati od 6. do 8. travnja, a na kojoj se očekuje više od 300 sudionika iz europskih zemalja.

Završni događaj Zagrebačkog energetskog tjedna bit će u subotu, 9. travnja, na Trgu bana Jelačića, gdje će se održati velika prezentacija svega onoga što se tiče održivosti, obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva, primjerice posebnih kuća i električnih automobila.

Zagrebački energetski tjedan ima program događanja koji je među najbogatijima u Europi. Njegovim održavanjem šaljemo poruku cijeloj javnosti da smo svjesni važnosti čuvanja energije i dobrih stvari koje možemo napraviti u Zagrebu, rekao je ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

Ravnateljica Dječjeg vrtića "Prečko" Ljiljana Šarić istaknula je kako njihov vrtić ima "privilegiju" što su se dogovorili sa Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske da izrađuju priručnik kako odgajati djecu za očuvanje energije.

Zagrebački energetski tjedan sa porukom "Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo", organiziraju Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalna energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, a održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića.


Gradske vijesti - 2011.