clanak False

Solidarnost u Europsi - Hrvatska i Europska unija

U povodu 20. obljetnice Hrvatske Paneuropske unije, Stara gradska vijećnica udomaćila je trodnevnu međunarodnu konferenciju Solidarnost u Europi – Hrvatska i Europska unija.
21.10.2011.


U povodu 20. obljetnice Hrvatske Paneuropske unije, Stara gradska vijećnica udomaćila je trodnevnu međunarodnu konferenciju Solidarnost u Europi – Hrvatska i Europska unija, na kojoj se gradonačelnik Milan Bandić, kao domaćin i jedan od pokrovitelja, obratio uglednim gostima i zaželio im dobrodošlicu u Zagreb.

Konferencija je započela minutom šutnje za bivšega predsjednika, utemeljitelja i začetnika pokreta Otta von Habsburga, koji je preminuo u srpnju ove godine.

Prema riječima Predsjednika Hrvatske PEU, Pava Barišića, Paneuropski pokret najstariji je pokret za ujedinjenje Europe, utemeljen 1923. s ciljem političkog i ekonomskog ujedinjenja svih europskih država. Hrvatski ogranak osnovan je 1991. i aktivno se zalaže za stvaranje cjelovite Europe kao zajednice ravnopravnih nacija i ljudi, prije svega u pogledu ljudskih i nacionalnih prava, te gospodarskih, kulturnih i vjerskih sloboda.

Od 2004. predsjednik PEU-a je Francuz Alain Terrenoire, koji je ovom prigodom naročito naglasio svoje zadovoljstvo uspješnim završetkom pregovora za ulazak Hrvatske u Uniju, za koje kaže da su predugo trajali. Proširenje Unije također je jedan od osnovnih ciljeva pokreta. Podrška i razmjena informacija između Hrvatske, kao kandidata koji je prebrodio pregovore, i ostalih jugoistočnih zemalja sada je važnija nego ikada, rekao je.

Pozivajući se na temu konferencije, s naglaskom na solidarnost, Terrenoire je podsjetio prisutne na grčku ekonomsku krizu, kao i na moguće teškoće za Španjolsku i Portugal u budućnosti, te na važnost podrške zemalja članica, naročito Francuske i Njemačke, kao dvije najveće ekonomije u Europi, ali i solidarnost ostalih naroda u Europi prema problemima njihovih europskih sugrađana.


Gradske vijesti - 2011.