clanak False

Novo drvo u Parku života na Bundeku

Sadnjom crvenog javora - Drveta zahvalnosti - u društvu s primateljima organa i članovima obitelji darivatelja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, i ove je godine, u Parku života na Bundeku, označio početak Tjedna transplatniranih u Zagrebu.
23.05.2011.


Sadnjom crvenog javora - Drveta zahvalnosti - u društvu s primateljima organa i članovima obitelji darivatelja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, i ove je godine, u nedjelju, 22. svibnja, u Parku života na Bundeku, označio početak Tjedna transplatniranih u Zagrebu

Kako se čulo, pod motom Reci da životu, Tjedan organizira Hrvatska udruga Transplant uz pomoć Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji suradničkih udruga i organizacija, a sadnjom drveta transplantirane osobe na simboličan način iskazuju zahvalnost svim darivateljima organa i njihovim obiteljima, naporima liječnika i bolničkih koordinatora, te dobroj organiziranosti transplantacijskog programa. Hrvatska je u 2010. ušla u prve tri zemlje svijeta po broju transplantacija – čak 386! – te po broju darivatelja organa – skoro 29 darivatelja na milijun stanovnika. Ovi podaci, za sve one koji čekaju na presađivanje organa, bude nadu da će i njima uskoro biti podaren novi život. Tako tijekom Tjedna transplantirane osobe slave život uz zahvalu svima koji su im ga omogućili. 

U Hrvatskoj je na snazi zakon o tzv. pretpostavljenom pristanku, po kojem je svaki građanin Hrvatske potencijalni darivatelj organa ukoliko se za života drugačije ne izjasni i ne uvede u Registar nedarivatelja (u 2010.-toj godini 2.270 osoba). U praksi liječnici poštuju želju obitelji, pa je važno upoznati bližnje s vlastitim stavom o darivanju i presađivanju organa. 

Kroz Tjedan transplantiranih javnost će se moći informirati o svim aspektima darivanja i presađivanja organa i potencijalnim rizicima oboljenja koja uzrokuju prestanak rada nekog od vitalnih organa.


Gradske vijesti - 2011.