clanak False

Klub Covenant of Mayors glavnih gradova jugoistočne Europe

U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna danas je u Zagrebu utemeljen Klub Covenant of Mayors glavnih gradova jugoistočne Europe, što je, kako je rečeno, osnova za suradnju gradova i razmjenu znanja i iskustava kako bi zajedničkim nastojanjima postigli bolje korištenje energije
06.04.2011.

 

(Hina) - U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna danas je u Zagrebu utemeljen Klub Covenant of Mayors glavnih gradova jugoistočne Europe, što je, kako je rečeno, osnova za suradnju gradova i razmjenu znanja i iskustava kako bi zajedničkim nastojanjima postigli bolje korištenje energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova te nastupili prema Europskoj komisiji radi financiranja projekata i programa.

Povelju o utemeljenju Kluba Covenant of Mayors glavnih gradova jugoistočne Europe u Staroj gradskoj vijećnici potpisali su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gradonačelnik Skopja Koce Trajanovski, zamjenik gradonačelnika Podgorice Dragan Mijajlović te predstavnik ORF EE (Open Regional Fund - Energy Efficiency) Johannes Elle. Najavljeno je da će povelju naknadno potpisati gradonačelnik Sarajeva.

U Staroj gradskoj vijećnici potpisano je i pismo namjere o suradnji Ankare, Beograda, Podgorice, Sarajeva, Skopja, Tirane, Freiburga im Breisgau i Zagreba na novom projektu "Mreža energetski učinkovitih glavnih gradova".

Pismo namjere danas su potpisali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gradonačelnik Skopja Koce Trajanovski i zamjenik gradonačelnika Podgorice Dragan Mijajlović, a naknadno će ga, kako je najavljeno, potpisati gradonačelnici Ankare, Beograda, Sarajeva, Tirane i Freiburga im Breisgau.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je potpisnicima tih dvaju dokumenata na suradnji i želji da zajedničkim kapacitetima postižu bolje rezultate. "Potpisivanjem i ovih dvaju dokumenata posvjedočujemo našu zajedničku privrženost energetskim principima i standardima Europske unije, a njihovim oživotvorenjem podižemo standard i kvalitetu života naših sugrađana", istaknuo je.

Također je rekao kako je grad Zagreb "odlučan aktivno provoditi planirane mjere i procese održivog razvoja za ostvarenje vizije 'Grad Zagreb - grad održivog razvoja', u suradnji sa svim relevantnim subjektima" u zemlji i inozemstvu. "Raduje nas i silno smo ohrabreni da nam se u tom projektu pridružuju i ostali veliki gradovi iz Hrvatske i regije", istaknuo je Bandić.

Zagrebački energetski tjedan održava se od 4. do 9. travnja pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića s porukom "Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo" te u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.


  (www.zagreb.hr)  Grad Freiburg prezentirao je jutros, također u Staroj gradskoj vijećnici, svoju startegiju održivog razvoja, kao i provođenje strateških projekata za povećanje energetske učinkovitosti i primjene obnovljivih izvora energije. Među ostalim, prikazani su modeli financiranja energetskih projekata i njihov utjecaj na razvijanje gospodarstva, te posebno na podizanje kvalitete življenja u gradu. U ime Grada Zagreba, sudionike prezentacije pozdravila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.


Gradske vijesti - 2011.