clanak False

Godišnja konferencija Energy Citiesa

Godišnju konferenciju udruženja Energy Citiesa, koja se od 6. do 8. travnja održava u Zagrebu pod motom "Učinimo to sami... zajedno!" otvorili su gradonačelnici Zagreba i Heidelberga, Milan Bandić i Eckart Wuerzner.

07.04.2011.


(Hina) - Godišnju konferenciju udruženja Energy Citiesa, koja se od 6. do 8. travnja održava u Zagrebu pod motom "Učinimo to sami... zajedno!" sa svrhom da približi raznolik raspon praktičnih rješenja za niskoenergetske gradove i potakne ih na primjenu novih pristupa u tom području, otvorili su danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i gradonačelnik Heidelberga i predsjednik Energy Citiesa Eckart Wuerzner.

Na konferenciji, koja se u hotelu Westin održava u tijeku "Zagrebačkog energetskog tjedna", očekuje se oko 300 sudionika iz europskih zemalja - gradonačelnika, predstavnika gradova i regija, Europske komisije, hrvatskih ministarstava, akademske zajednice i energetskih agencija iz Hrvatske i inozemstva, civilnoga društva, članova udruženja Energy Citiesa.

Izrazivši zadovoljstvo što se skup održava u Zagrebu, gradonačelnik Bandić je istaknuo kako su globalno zagrijavanje i klimatske promjene nezaobilazne teškoće s kojima se danas suočava svaka vlada i svaka država te područne i pokrajinske vlasti.

Podsjetio je da se politika održiva razvoja EU-a temelji na dva osnovna dokumenta - Lisabonskoj i Goeteborškoj strategiji - te da u skladu s njima i Sporazumom gradonačelnika europskih glavnih gradova proizlaze nove obveze lokalnih i regionalnih vlasti da preuzmu veću odgovornost u potrošnji i gospodarenju energijom, mjerama štednje i zaštite okoliša. Istaknuo je kako su ti dokumenti kao i druge aktivnosti pridonijeli sazrijevanju društvene svijesti o vrijednostima i kvaliteti urbanog života te da se aktivnosti u području lokalnih programa provode u skladu s uzrečicom: "Misli globalno - djeluj lokalno!".

"Uvjeren sam u daljnju uspješnu suradnju Zagreba s ostalim prijateljskim gradovima - članovima Energy Citiesa u tom projektu", poručio je zagrebački gradonačelnik.

"Učinite to sami i učinimo to svi zajedno", poručio je sudionicima skupa gradonačelnik Heidelberga i predsjednik Energy Citiesa Eckart Wuerzner. Zaželjevši svim sudionicima da skup bude uspješan i plodan, istaknuo je kako se nastoji dati velik doprinos ideji niskoenergetskih gradova.

"Festival akcija koji želimo s vama proslaviti tijekom konferencije pokrit će sve teme vezane uz održiv energetski razvoj, s posebnim naglaskom na tri pitanja - kako energija pridonosi teritorijalnoj koheziji, kojim metodama uključiti ljude u lokalne akcije i na koji način financirati projekte", rekao je Eckart Wuerzner.


Gradske vijesti - 2011.