clanak False

Civitas elan_Mladi u pokretu

U okviru projekta CIVITAS ELAN osmišljena je aktivnost „ELAN – Mladi u pokretu” – program susreta učenika srednjih škola CIVITAS ELAN gradova. Pored Zagreba, tu su Ljubljana, Porto, Gent i Brno.
19.04.2011.

U okviru projekta CIVITAS ELAN osmišljena je aktivnost „ELAN – Mladi u pokretu” – program susreta učenika srednjih škola CIVITAS ELAN gradova. Pored Zagreba, tu su Ljubljana, Porto, Gent i Brno.
Cilj aktivnosti je upoznati učenike s načelima i primjerima mobilnosti u prometu u drugim CIVITAS gradovima. Tako će osam učenika/ca i dvije nastavnice iz Prve umjetničke gimnazije te X. gimnazije 'Ivan Supek' imati priliku u svibnju 2011. otputovati u Brno (Češka) i sudjelovati u četverodnevnom programu.
Prvi susret učenika i tima CIVITAS ELAN održao se 19. travnja 2011. u Info punktu, tramvaju postavljenom ispred Tehničkog muzeja. Učenici su dobili informacije i materijale o projektu, objašnjen im je cilj te program susreta. Dogovoren je i sljedeći sastanak, na kojem će razgovarati o prometu u Zagrebu, njegovim dobrim i lošim stranama, kao dio pripreme za put u Brno.

O projektu CIVITAS ELAN 

Projekt CIVITAS ELAN, koji se financira iz sedmog okvirnog programa EU za istraživanje i razvoj, ima za cilj poboljšanje kvalitete života građana uspostavom kvalitetnijih rješenja u gradskom prometu te promocijom i poticanjem održivih, čistih i energetski učinkovitih načina sudjelovanja u prometu.
Projekt traje četiri godine, od 15. rujna 2008. do 15. rujna 2012. U Zagrebu je u provođenje projekta uključeno sedam partnera:

• Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada kao koordinator projekta
• Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica ZET
• Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica Čistoća
• Fakultet prometnih znanosti, HŽ Infrastruktura
• udruga BICIKL i
• udruga ODRAZ - Održivi razvoj zajednice. 

Projektom se u Zagrebu planiraju postići poboljšanja u javnom gradskom prometu, smanjenje onečišćenja zraka i buke, veća sigurnost u prometu i dr.
Do sada je kroz projekt sufinancirana nabava 70 novih niskopodnih tramvaja, 160 niskopodnih autobusa te 40 vozila za odvoz otpada i čišćenje ulica . Otvoren je CIVITAS ELAN Info punkt (stara tramvajska kola ispred Tehničkog muzeja), provedena su istraživanja u cilju poboljšanja prometnih rješenja i dr.


Gradske vijesti - 2011.