clanak False

Prvi tematski seminar EU projekta SINERGI

15.07.2014.


SINERGI (Social Inegration through Urban Growth Strategies) ime je novog projekta sufinanciranog iz fondova EU, ovaj puta iz fonda Europe for Citizens, a čiji je lokalni koordinator aktivnosti, u ime Grada Zagreba, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, koji je i domaćin Prvog tematskog seminara, te nakon Torina i drugog sastanka konzorcija. Seminar je otvorila pročelnica Ureda, Jadranka Veselić Bruvo, te pročitala pismo Gradonačelnika kojim se obraća sudionicima i u kojem se naglašava njegova potpora projektu i svim aktivnostima koji će nakon njega uslijediti. Seminar se odvija u ZgForumu, prostoru Gradskog ureda za strategijsko planiranje namijenjenog komunikaciji s javnošću.

Inicijator za okupljanje partnera oko ideje projetka SINERGI i zajedničko formuliranje projektnog prijedloga bio je grad Skoplje. Slijedom bogate suradnje ova dva grada, Skoplje je uputilo poziv Zagrebu da se priključi projektu.

Pozitivno ocijenjen od strane Europske komisije, projekt je započeo u ožujku ove godine i trajat će do ožujka 2016. Skupinu partnera čine gradovi Skoplje, koji je i koordinator projekta, te Torino, Dijon i Zagreb, od kojih svaki razvija svoju mrežu suradnika iz znanstvenog i nevladinog sektora. Tako su suradnici Zagreba Arhitektonski, Fakultet prometnih znanosti i Geografski odsjek PM Fakulteta, te DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja kao predstavnik nevladinog sektora. Cilj projekta je promovirati važnost socijalne uključenosti i participativnog planiranja u procesima urbanih razvojnih strategija.

Nakon prvog sastanka (kick-off meeting-a) u Torinu krajem ožujka, u Zagrebu se od 15.-17.07. održava Prvi tematski seminar. Okupljeni sudionici, njih 50-tak iz gradskih uprava Skoplja, Torina i Zagreba, znanstveno-edukativnih institucija i nevladinog sektora, radit će kroz četiri radne skupine čiji su fokus interesa sljedeće teme: Novi razvojni projekti za građane, Nove industrije u gradovima, Novi javni prostori u gradovima i Prostorne informacije i istraživanja, te će navedene teme kroz 24 prezentacije i njima potaknute rasprave, promišljati s aspekta gradskih uprava, istraživačkih i edukativnih institucija, te nevladinog sektora.

Uz rad u radionicama, sudionici će posjetiti i nekoliko primjera novih stambenih zona i javnih gradskih prostora, između ostalih Sopnicu-Jelkovec i Bundek.

Cilj je seminara prikazati konkretne primjere iz tri grada, s pozitivnim, ali i negativnim konotacijama, diskutirati razlike i sličnosti, potaknuti formuliranje odgovora na postavljena pitanja urbanog razvoja. Rezultati ovog seminara prenijet će se u sljedeći u težnji daljnjeg razvijanja teme socijalne integracije kroz procese urbanog razvoja.

Nakon ovog prvog tematskog seminara slijede po sličnoj metodologiji seminari u ostalim gradovima partnerima. Projekt završava konferencijom u Skoplju o rezultatima u sklopu ovog dvogodišnjeg projekta. Očekujemo da će suradnja na projektu, koja je već u ovom trenutku odlična, rezultirati daljnjim razvijanjem suradnje i na drugim područjima.


Novosti u ZgForumu