clanak False

EUROPAN 13 - seminar i izložba

21.04.2016.

U ponedjeljak i utorak, 18. i 19. travnja 2016. godine, u prostoru ZgForuma održan je seminar na kojem su dobitnici prve i druge nagrade na natječaju EUROPAN 13 s članovima Ocjenjivačkog suda raspravljali o zagrebačkim lokacijama, nagrađenim radovima i mogućnostima izvedbe. Seminar je bio zamišljen kao dvodnevna radionica u sklopu koje su natjecatelji obišli lokacije i razgovarali o njihovom značaju unutar šireg poteza Save i u kontekstu grada Zagreba, predstavili nagrađene radove i uz pomoć drugih sudionika zacrtali sljedeće korake u implementaciji radova. Gradski ured za strategijsko planiranje nositelj je lokacije EUROPANa 13 i financira natječaj, priprema natječajnu podlogu i sudjeluje u međunarodnim promocijama, te je podržao seminar i sudjelovao u njegovoj organizaciji.
Natječajni ciklus  EUROPAN 13 pokrenut je 2. ožujka 2015. godine na 49 lokacija u 15 europskih zemalja (Hrvatska, Austrija, Belgija, Francuska, Italija, Kosovo, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska i Finska) sa zajedničkom temom ''Prilagodljivi grad 2: samoorganizacija – zajedničko korištenje – proces''. EUROPAN Hrvatska sudjelovao je u ovom ciklusu sa četiri lokacije uz rijeku Savu u Zagrebu, a rezultati su simultano, na svim lokacijama, objavljeni 4. prosinca 2015. godine.
Na seminaru su uz predstavnike EUROPANa Hrvatska sudjelovali predsjednik Ocjenjivačkog suda Krešimir Rogina, koji je zajedno s Anom Magdić iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i moderirao radionicu, zatim članovi nagrađenih timova - autori prvonagrađenog rada Carlos Zarco Sanz, Sara Palomar Perez i Zuhal Kol, te drugonagrađenog rada, Emanuele Romani, Francesca Coden, Filippo Pasini i Lorenzo Santosuosso. Seminaru su nazočili i neki od članova Ocjenjivačkog suda: arhitekti Bojan Baletić i Kristina Careva sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, arhitekt i urbanist Jordi Querol Piera iz Barcelone, urbana antropologinja Sonja Leboš te dizajner Nikola Radeljković iz NUMENa. Rezultat seminara je okvirni plan za buduće aktivnosti Grada, EUROPANa i nagrađenih natjecatelja, te drugih sudionika, kako bi se usmjerio proces implementacije nagrađenih radova.
Izložba nagrađenih i svih pristiglih radova održana je u ponedjeljak, 18. travnja 2016. godine u 19 sati u predvorju Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Na izložbi je dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Boris Koružnjak govorio o međunarodnim suradnjama Fakulteta, predsjednica EUROPANa Hrvatska Helena Knifić Schaps pozdravila je prisutne i najavila skoru 25. obljetnicu EUROPANa Hrvatska, predsjednik Ocjenjivačkog suda Krešimir Rogina govorio je o lokacijama i natječajnim radovima, a izložbu je otvorio pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Darko Šiško. Događanju su nazočili autori nagrađenih radova, članovi Ocjenjivačkog suda natječaja EUROPAN 13 te brojni ugledni gosti, među kojima su bili i doajeni EUROPANa Hrvatska Ivan Čižmek i Naima Balić, akademik Mladen Obad Šćitaroci, ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković, bivša predsjednica EUROPANa Hrvatska Borka Bobovec i drugi. Izložbu je moguće pogledati kroz sljedeća dva tjedna. 

Novosti u ZgForumu