clanak False

Otvorenje implementacijske radionice CUPA projekta

19.04.2017.

slika 1                                                                  slika 2


U ZgForumu je 3. srpnja službeno otvorena implementacijska radionica projekta CUPA (Cooperative Urban Planning Approaches - Suradnički pristupi urbanom planiranju).
Radionicu je u ime gradonačelnika otvorila pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Jadranka Veselić Bruvo. Radionica je započela neformalnim okupljanjem u ZgForumu u utorak navečer, a cijeli program odvijat će se na dvije lokacije: ZgForum (uvodne prezentacije, sažetak / zaključak radionice, press konferencija) i Zagrebački velesajam (radionice i terenski obilazak). U ime organizatora sudionicima se obratio Huibert Haccou, direktor International Intervision Instituta iz Nizozemske.

Međunarodni projekt CUPA (2010.-2014) organiziran je kao serija radionica, dvije godišnje, s ciljem okupljanja stručnjaka i rasprave o problemima u urbanom planiranju.
Svaki od gradova predlaže prostor/ temu za zajedničko raspravljanje i formuliranje prijedloga.

Projektom koordiniraju, kao njegovi stalni sudionici, Grad Beč - Magistrat 21B i 27, te EU tim Vienna Business Agency (VBA), zatim bečka planerska javna ustanova Tinavienna (http://www.tinavienna.at/home-en/), te International Intervision Institute iz Nizozemske (http://www.iiinstitute.nl/), a stalni partner je i mreža podunavskih gradova Donauhanse http://icp.donauhanse.net/home.html.

Na projektu s hrvatske strane sudjeluju Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada kao koordinator aktivnosti, nekoliko drugih gradskih ureda, Geografski odsjek Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu(inicijator uključivanja Grada Zagreba u CUPA projekt), Zagrebački Holding i njegova Podružnica Zagrebački velesajam, Arhitektonski fakultet, Ekonomski institut, HGK-Komora Zagreb itd.

Razmatrajući moguće teme na pripremnim sastancima održanim u ožujku ove godine, u težnji da se zadovolji kriterij aplikativnosti, potrebe za intervencijom, važnosti za razvoj Grada, zanimljivosti te moguće primjene i u drugim sredinama, za temu radionice predložen je prostor Zagrebačkog velesajma.

Multidisciplinarna grupa stručnjaka iz raznih područja: arhitekti, geografi, prostorni planeri, prometaši, krajobrazni arhitekti i ekonomisti iz gradskih uprava, sa sveučilišta, institucija, sajmova kroz radionicu će osmisliti nove kvalitetne prijedloge za prostor Zagrebačkog velesajma. Sudionici iz Amsterdama, Delfta, Haaga, Beča, Munchena, Bratislave i Zagreba će radeći zajedno i gradeći sinergiju doći do inovativnog i primjenjivog koncepta razvoja prostora Zagrebačkog velesajma.


Novosti u ZgForumu