clanak False

Promocija monografije "RETHINIKING EVERYDAY MOBILITY"

19.04.2017.

 

U četvrtak, 14. ožujka, u ZgForumu  je predstavljena znanstvena monografija "RETHINIKING EVERYDAY MOBILITY. RESULTS AND LESSONS LEARNED FROM THE CIVITAS-ELAN PROJECT", koju su uredili Franc Trček, koordinator za znanstvena istraživanja u projektu CIVITAS ELAN, profesor sociologije na Univerzitetu u Ljubljani i istarživač u Istraživačkom centru za prostornu sociologiju i Drago Kos profesor na Urbanoj i okolišnoj sociologiji Univerziteta u Ljubljani i voditelj Istraživačkog centra za prostornu sociologiju na Fakultetu za društvene znanosti.

Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pozdravila je sve goste i kratko predstavila rad ZgForuma, mjesta susreta građana i uprave. Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, još jednom je pokazao svoju podršku ovakvom tipu projekta te prisutne pozdravio prigodnim govorom. Pozdravila ih je i dogradonačelnica, gđa Jelena Pavičić Vukičević, koja je izrazila želju da tekovine ovog projekta ostanu kao trajna korist Gradu.
 
Moderator ovog susreta bio je prof. dr. sc. Stanislav Pavlin, voditelj projekta CIVITAS ELAN na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, koji je predstavio ugledne goste iz Ljubljane. Gospodin Franc Trček, jedan od autorskog dvojca, govorio je o radu na projektu i o koristima koje je iz projekta imao grad Ljubljana. Osvrt na monografiju dali su i doc. dr.sc. Pavel Gantar, bivši ministar Okoliša i prostornog planiranja Republike Slovenije te član parlamenta Republike Slovenije 2008.-2011. i Vlado Babić, kordinator lokanih aktivnosti projekta CIVITAS ELAN za Ljubljanu.
 
Monografija donosi izbor najnovijih teorijskih i primijenjenih rezultata projekta CIVITAS ELAN, financiranog iz Sedmog okvirnog programa za istraživanje i razvoj EU (FP 7). U monografiji se predstavljaju promišljanja o promjenama svakodnevne urbane mobilnosti i nude moguće alternative, koje su istraživane i provedene u sklopu projekta CIVITAS ELAN. Uz brojna uspješna rješenja, koja su predstavljena u knjizi, skreće se pažnja i na prepreke koje su se pojavile pri uvođenju promjena na području prometa i mobilnosti u gradovima uključenim u projekt. 

U projektu se uspjelo povezati brojne znanstvenike iz tehničkih i društvenih znanosti s akterima koji se u gradskim uredima, stručnim službama te organizacijama civilnog društva bave problematikom održivih politika u gradskom prometu. Ta odlika umrežavanja, koja nadilazi česte prepreke u inter- i transdisciplinarnim pokušajima suočavanja s društvenim izazovima, jedna je od glavnih značajki projekta u cjelini i dodatna kvaliteta same monografije.

Monografija sadrži 15 izvornih znanstvenih poglavlja i donosi prikaz najnovijih znanja o promjenama u prometu i mobilnosti. Uz autore, u radu na monografiji sudjelovali su i stručnjaci iz više od 20 institucija iz Brna, Genta, Ljubljane, Porta i Zagreba.

 Na promociji je predstavljeno i hrvatsko izdanje završne brošure CIVITAS ELAN u Zagrebu koja je izvadak iz brošure projekta „Innovative cities, Before and after CIVITAS“, rujan 2012., i sadrži dijelove koji se odnose na aktivnosti i rezultate u Gradu Zagrebu.

Iako je projekt službeno završio 15. listopada težnja je svih partnera a i obaveza prema Europskoj komisiji, u čemu nas i Gradonačelnik podržava, nastaviti aktivnosti na projektu u cilju trajne prisutnosti i unapređivanja tema kojima se projekt bavi.

 

Slika

 

završna brošura CIVITAS ELAN_hrvatsko izdanje


Novosti u ZgForumu