clanak False

Predstavljanje Analize postojećeg stanja namjene površina i urbanih gustoća 2011.

19.04.2017.

              

 slika 1                                                                                                      slika 2

U srijedu, 18. prosinca 2013., u ZgForumu je predstavljena publikacija „Analiza postojećeg stanja namjene površina i urbanih gustoća 2011.“ Predstavljanju publikacije su nazočili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, dogradonačelnica Sandra Švaljek, potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević, pročelnici gradskih upravnih tijela i drugi uvaženi gosti. Publikaciju su predstavili pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo i voditelj Odjela za prostorne informacije i istraživanja Darko Šiško, a prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Kao gost gradonačelnika Bandića događanju je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

 Publikacija „Analiza postojećeg stanja namjene površina i urbanih gustoća 2011.“ je rezultat opsežnog projekta kartiranja stvarnog korištenja zemljišta Grada Zagreba i analiza prikupljenih podataka u kombinaciji s podacima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova iz 2011. Publikacija se sastoji od uvoda, klasifikacije i modela podataka namjene površina, metodologije izrade, analize namjene površina i urbanih gustoća Grada Zagreba i gradskih četvrti, usporedne analize namjene površina gradskih četvrti, usporedne analize urbanih gustoća gradskih četvrti te zaključka.

Rezultati analiza namjene površina i urbanih gustoća su značajni za prepoznavanje i očuvanje prostornog identiteta, ali i nejednakosti u prostornom razvoju gradskih cjelina Grada Zagreba. Rezultati su osnova za izradu Razvojne strategija Grada Zagreba – ZagrebPlana 2020, a koriste se i u drugim upravnim područjima – prostorno planiranje i urbanizam, poljoprivreda, šumarstvo, ruralni razvoj, mjesna samouprava i sl. Primjena podataka analize očekuje se i za potrebe znanosti, prostorno orijentiranog gospodarstva i građana.

 

              

slika 3                                                                                                       slika 4

Prigoda je iskorištena i za obilježavanje dvije godine rada ZgForuma. Kratka retrospektiva događanja prikazana je kroz najavne panoe dosad organiziranih izložbi u ZgForumu i seriju fotografija. Uzvanike je na brojna događanja (edukacije za pripremu europskih projekata, gostovanja domaćih i stranih izaslanstava, sastanake s partnerima na lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima, pa sve do gostovanja studenata i rada na socijalnoj uključivosti) podsjetila pročelnica Veselić Bruvo, a gradonačelnik Bandić je čestitao svima uključenima u projekt i rad ZgForuma još jednu uspješnu radnu godinu.

 

link na publikaciju 


Novosti u ZgForumu