clanak False

Predstavljanje ciklusa Europan 13 u ZgForumu

19.04.2017.
  

                           

slika 1                                                   slika 2                                                 slika 3

Početkom ožujka raspisan je međunarodni arhitektonsko urbanistički natječaj Europan 13, a 27. travnja u 19 sati u ZgForumu predstavljen je zagrebačkoj publici u sklopu već tradicionalnog Dana Europana.

 
Skup je otvorila pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Jadranka Veselić Bruvo, pozdravila prisutne i osvrnula se na dugogodišnju suradnju Grada Zagreba i Europana. Predsjednica Europana Hrvatska, Helena Knifić Schaps, uz pozdrav gostima događanja govorila je o prethodnim Europanovim ciklusima i o Europanu u Hrvatskoj. Zagreb je u Europanu sudjelovao već u prvom ciklusu s lokacijom uz rijeku Savu, u sklopu tadašnjeg Europana Jugoslavija, a Europan Hrvatska osnovan je u svibnju 1990., kad je arhitekt Ivan Čižmek potpisao Europanovu povelju, o čemu je govorio arhitekt Tito Kosty, nekadašnji član Europana.
 
Ana Magdić iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada predstavila je lokaciju koju je Grad Zagreb ponudio na promišljanje mladim europskim arhitektima. Tema Europanovog 13. ciklusa je "Prilagodljivi grad 2" i nastavlja se na prethodni, 12. ciklus, a obuhvat zadatka sastoji se od 4 mikrolokacije uz rijeku Savu kojima prije privođenja konačnoj namjeni treba dati privremenu javnu namjenu kroz obnovu lokacije ne-građevinskim zahvatima. U obuhvat ulazi i čitav pojas rijeke s nasipom koji povezuje sve 4 lokacije. Predsjednik Ocjenjivačkog suda Europana 13, arhitekt Krešimir Rogina, govorio je o ideji Europana, te o osnivanju Europana Hrvatska, u kojem je sudjelovao.
 
Na Danu Europana okupili su se brojni hrvatski arhitekti i srodni stručnjaci koji su na razne načine povezani s Europanom, bilo kao njegovi aktivni i bivši članovi, članovi Ocjenjivačkog suda Europanovih natječaja, nekadašnji sudionici i simpatizeri Europanove ideje, između ostalih članovi Europana Marko Dabrović, Ljubomir Miščević, Mirko Buvinić, Goran Rako, Vinko Penezić, Maja Furlan Zimmermann, Bogdan Budimirov, Borislav Doklestić, Luka Korlaet, članovi Ocjenjivačkog suda aktualnog ciklusa Bojan Baletić, Krešimir Rogina, Sonja Leboš, Vanja Rister i Kristina Careva, bivša predsjednica Europana Hrvatska Borka Bobovec, ravnateljica Zavoda za prostorni razvoj Irena Matković, te arhitekti Krešimir Ivaniš, Ivana Ergić, Krunoslav Šmit i drugi. U ime Grada Zagreba događanju je kao posebni izaslanik Gradonačelnika prisustvovao Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije.

 
Gradski ured za strategijsko planiranje je nositelj lokacije Europana 13, te financira natječaj, priprema natječajne podloge i sudjeluje u međunarodnim promocijama, a Europan Hrvatska ga provodi u okviru međunarodne mreže Europan Europe. Rok za predaju Europana 13 je 30. lipnja, a pravo sudjelovanja imaju mladi europski arhitekti koji na datum predaje radova imaju manje od 40 godina. Više o natječaju i mogućnosti sudjelovanja možete naći na internetskim stranicama www.europan-europe.eu i www.europan.hr. 

 
 
 
 

Novosti u ZgForumu