clanak False

Posjet iz Dallasa

19.04.2017.

 slika 1                                                                                               slika 2

 

ZgForum je 21. listopada posjetila Kourtny Garret, izvršna potpredsjednica Downtown Dallas INC. neprofitne organizacije koja se bavi revitalizacijom i urbanom obnovom poslovnog centra (downtowna) Dallasa i stipendistica GMF – a (General Marshall Fund, http://www.gmfus.org/).

 

U svom studijskom putovanju u nekoliko europskih destinacija (počevši od Bruxellesa i Freiburga zaključno sa Sarajevom, Zagrebom i Berlinom) stipendisti programa Marshall Memorial uz unaprijed isplaniran itinerar biraju i individualne točke interesa – institucije i organizacije koje žele posjetiti. Zbog mogućnosti diskusije i uvida u sustav strateškog planiranja u Zagrebu, Kourtney Garret izrazila je interes za posjet ZgForumu i sastanak s djelatnicima Ureda za strategijsko planiranje.

 

Djelatnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada održali su gošći niz tematskih prezentacija kroz koje  su je upoznali s  pregledom osnovnih djelatnosti i opsega poslova Ureda (teme prezentacija bile su: ZGID – osnovne informacije o Zagrebu, Uredu za strategiju i ZgForumu, regionalni razvojni projekti, prostorne informacije i istraživanja, te intermodalni terminal – primjer sudjelovanja građana i dionika). Nakon prezentacija domaćina, Kourtny Garret je održala prezentaciju o svojim iskustvima na područjima urbane obnove, strateškog planiranja i implementacije planova u Dallasu.

 

Ovaj posjet nastavak je širenja mreže kontakata Ureda za strategijsko planiranje i prilika da se kroz primjere dobre prakse dobije uvid u jedan potpuno drugačiji sustav planiranja i implementacije planova. Iako se prikazani primjeri odnose na veliki američki grad (Dallas je jedan od najvećih gradova u saveznoj državi Teksas) zanimljivo je koliko su inspirativni i primjenjivi.
Više o organizaciji i planu na:
http://www.downtowndallas.org/#/main/home
http://www.downtowndallas360.com/

 

Gošći su podijeljeni brojni info materijali i publikacije Ureda, između ostalog i ZAGREBPLAN, engleski sažetak Razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2014. godine.


Novosti u ZgForumu