clanak False

Održana 2. radionica u okviru istaživanja "Mogućnost nadomještanja uvoznih proizvoda vlastitom proizvodnjom od strane zagrebačke industrije i partnera"

19.04.2017.

       

         slika 1                                                         slika 2                                                         slika 3

 

Dana 10. prosinca 2014. godine u ZagrebForumu održana je s poduzetnicima Grada Zagreba druga interaktivna radionica u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj, u sklopu završne faze ovogodišnjeg istraživanja „Mogućnosti nadomještanja uvoznih proizvoda vlastitom proizvodnjom od strane zagrebačke industrije i partnera“. Ovo je istraživanje u funkciji je izrade nove Razvojne strategije/ZagrebPlana za razdoblje do 2020. te ostvarivanja tekućih razvojnih prioriteta i mjera za poticanje gospodarskog razvoja i konkurentnosti Grada i gradskog poduzetništva.

 

Prezentaciju dosadašnjih rezultata istraživanja ispred „Mreže znanja“ izložio je voditelj istraživanja, Domagoj Račić.

Pored istraživanja stanja takvih programa kod tvrtki iz područja industrije i IT sektora, raspravljalo se o glavnim preprekama za njihovu finalizaciju na tržištu, posebno za izvoz, o poticanju inovacija te neophodnim potpornim mjerama za takve programe i projekte. Kao zaključak istraživanja , ponuđena su neka rješenja za potporu ovim programima kao što su: jačanje lokalne poduzetničke infrastrukture, lakši pristup kapitalu, povezivanje sa znanošću, obrazovanjem i upravom te umrežavanje tvrtki u klastere.

Poduzetnici predlažu da gradska uprava, posebno gradski dužnosnici budu više proaktivni prema poduzetnicima, da poboljšaju lokalne uvjete za poduzetništvo, olakšaju postupke javne nabave, nađu načina kako ipak dati određenu prednost domaćim izvođačima, da pomognu lokalnim tvrtkama u certifikaciji odnosno dobivanju certifikata u proizvodnji i uslugama. Pri ovom posljednjem domaće tvrtke često ne mogu platiti visoke cijene koji se traže za certificiranje svojih proizvoda, te im uvelike konkuriraju veliki europski i svjetski proizvođači.

 

Od strane poduzetnika čuli su se prijedlozi da bi gradski dužnosnici i pročelnici, pri putovanju u službene prijateljske i druge međunarodne posjete gradovima prijateljima, međunarodnim institucijama, sajmovima i sličnim susretima, trebali uključivati i predstavnike renomiranih gradskih tvrtki, kako bi i na ovaj način proširili gospodarsku suradnju i doprinijeli gospodarskom rastu i povećanju izvoza. Također je izražena potreba jačeg participiranja poduzetnika u izradi svih faza na pripremi nove Razvojne strategije grada /Zagreb Plana 2020. u narednom razdoblju. Na radionici se uz raspravu također ispunjavao kraći Upitnik vezan za temu ovog istraživanja. Projekt će biti završen u ovoj godini.

Zaključeno je da će se suradnja s poduzetnicima uspostavljena na ovom projektu, nastaviti i tijekom preostalih faza izrade Razvojne strategije /ZagrebPlana 2020.


Novosti u ZgForumu