clanak False

Bijeli štap u ZgForumu

19.04.2017.
Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet je u suradnji sa Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj grada, 26. veljače 2015. u ZgForumu organizirala promociju projekta „Bijeli štap- kada moguće postaje stvarno“.
                                         
Projekt su predstavile Mira Katalenić, predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, te tri instruktorice orijentacije i mobiliteta za slijepe i visoko slabovidne osobe koje su nam predstavile svoja iskustva tijekom obuke slijepih i visoko slabovidnih osoba u korištenju bijelog štapa, a uključili su se i korisnici koji su podijelili svoje doživljaje i poteškoće s kojima su se susretali tokom obuke.

Projekt „Bijeli štap- kada moguće postaje stvarno“ sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i od strane Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge. Dio je projekta „Razvoj usluga mobilne podrške za slijepe osobe u Hrvatskoj“ čiji su ciljevi uspostavljanje verificiranog programa edukacije za pružatelje socijalnih usluga u području programa orijentacije i mobiliteta (O&M instruktori), zapošljavanje 3 certificirana O&M instruktora, organizacija O&M obuke za 30 slijepih i visoko slabovidnih osoba, organizacija peer-counseling radionica za slijepe i slabovidne osobe s ciljem njihovog osnaživanja za sudjelovanje na tržištu rada i prezentacija modela mobilne podrške za slijepe osobe u Hrvatskoj.

Podršku Gradskog ureda ovakvim događanjima kroz mjere Razvojne strategije Grada Zagreba – ZagrebPlana pojasnila je  Ana Magdić iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Ovakve suradnje nalaze svoju poveznicu u strateškom cilju 'Razvoj Ljudskih potencijala' (mjera „Jačanje kompetencija i povećanje poslovnih mogućnosti za ranjive grupe kroz programiranje socijalne ekonomije“,C2.P2-M3), te 'Unapređivanje sustava upravljanja razvojem' (mjere  „Razvoj partnerstva sa civilnim društvom i poslovnim asocijacijama“ C6.P1-M1 i „Jačanje kapaciteta za korištenje sredstava Europske Unije i drugih fondova“ C6.P2-M2).

Osim kroz ZagrebPlan, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada nastoji podržavati rad različitih interesnih skupina, a posebno onih najosjetljivijih, i kroz sudjelovanje na EU projektima koji se bave temom planiranja održive mobilnosti u gradovima i socijalne inkluzije u formiranju suvremenih urbanih politika.
 

Novosti u ZgForumu