clanak False

Zagrebačka Arena odnijela prvu nagradu u Barceloni

Na drugom po redu Svjetskom festivalu arhitekture održanom u Barceloni od 4. do 6. studenog studio UPI-2M ponio je titulu najboljeg u kategoriji DIZAJNA KONSTRUKCIJE za ARENU ZAGREB
10.11.2009.


Na drugom po redu Svjetskom festivalu arhitekture, održanom u Barceloni, od 4. do 6. studenog, studio UPI-2M ponio je titulu najboljeg u kategoriji DIZAJNA KONSTRUKCIJE za ARENU ZAGREB

Prema priopćenju iz Studija UPI - 2M, diizajn konstrukcije ove je godine prvi puta uvršten kao zasebna kategorija na Festivalu, pa je ARENA ZAGREB zabilježena i kao prva nositeljica ove prestižne nagrade. Na Festival je ukupno prijavljeno 630 projekata iz 81 zemlje širom svijeta, od kojih je 273 projekta ostalo u finalu. Studio UPI-2M ušao je u finale Festivala s tri nominacije – u kategorijama Sport, Futuristički projekti i Dizajn konstrukcije. U kategoriji Dizajna Konstrukcije, bilo je 7 finalista, a ARENA ZAGREB je, prema riječima članova ocjenjivačkog suda, pobijedila svojim „...jednostavnim, elegantnim i odgovarajućim konstrukcijskim konceptom“.

Kratak rok izgradnje, osmišljeni sustav proizvodnje glavnih elemenata konstrukcije kao i urbanistička transformacija i razvoj tog dijela grada bili su ključni elementi za nagrađivanje projekta ARENE ZAGREB. Osim toga, sinergija arhitekture i konstrukcije prema riječima ocjenjivačkog suda, središnji je kriterij ocjenjivanja, što je u ARENI ZAGREB u potpunosti ostvareno, jer lamela kao osnovni konstrukcijski element predstavlja ujedno i osnovni oblikovni element. U konkurenciji za nagradu natjecali su se i kanadski „Richmond Olympic Oval Roof” koji će ugostiti discipline brzog klizanja na Zimskim olimpijskim igrama 2010. godine, „wNw bar“ vijetnamskog studia Vo Trong Nghia Co. koji je predstavio bambus kao osnovni konstruktivni element i drugi. 

Inače, Arenu Zagreb i ostale hrvatske dvorane u kategoriji Sport posebno je pohvalio ocjenjivački sud te kategorije, istaknuvši postignutu kombinaciju „zapanjujućeg dizajna“ i vrlo kratkih rokova u kojima su građevine i sagrađene.


Gradske vijesti - 2009.