clanak False

Od ponedjeljka prometni redari

S ciljem prevencije i smanjivanja broja prometnih prekršaja, od ponedjeljka ćemo na zagrebačkim ulicama viđati prometne redare, posebno educirane za taj posao i opremljene suvremenom opremom
23.10.2009.


Od ponedjeljka, 26. listopada, na zagrebačkim će ulicama promet kontrolirati i novoosnovano prometno redarstvo, u cilju prevencije i smanjivanja broja prekršaja koji se svakodnevno događaju u našem gradu.

Čulo se to na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u zgradi gradske uprave, na kojoj je gradonačelnik Milan Bandić, u društvu svojih suradnika i predstavnika Policijske uprave zagrebačke predvođene načelnikom Tomislavom Buterinom, predstavio novu službu. U njoj će raditi 25 prometnih redara, koji su prošli 60 sati edukacije na Policijskoj akademiji i koji će biti opremljeni suvremenom opremom. Prometno će redarstvo usko surađivati s policijom, a prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kontrolirat će zaustavljanje i parkiranje na nogostupima, pješačkim zonama i prijelazima, biciklističkim stazama te brojnim drugim javnim površinama.

Ponajviše zahvaljujući izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je dio ovlasti u ovom području prenesen na jedinice lokalne samouprave, uspostavljeno prometno redarstvo, kako je već praksa u nekim europskim gradovima, preuzet će dio posla koji je dosada obavljala policija, istaknuo je gradonačelnik, naglasivši kako se time policiji ne oduzimaju ovlasti, već će ih se na taj način samo rasteretiti, i to ponajviše u pogledu prometa u mirovanju. Potvrdio je to i načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin, koji je istaknuo da će se policija više usredotočiti na sigurnost i ugrožavanje sigurnosti u prometu, a ne toliko na promet u mirovanju. Obojica su se složila u stavu da je osnova djelovanja redara prevencija, a ne kažnjavanje.

Osim novih prometnih redara, koji će biti opremljeni Pocket PC-ima, koje će koristiti za izradu obavijesti o počinjenim prekršajima, u održavanju reda na zagrebačkim ulicama, uskoro će im pomagati i 225 kamera na 75 lokacija, čije je postavljanje već započelo. Najavio je to direktor Zagrebparkinga Mate Kraljević, koji je napomenuo da će se uvođenjem kamera značajno povećati i sigurnost u noćnim satima, a putem njih će zaživjeti i sustav automatske video detekcije prekršaja za registriranje nepravilno parkiranih vozila.

Pročitajte više o djelokrugu rada prometnih redara.


Gradske vijesti - 2009.