clanak False

Gradonačelnik u HAZU

Na današnjem sastanku gradonačelnika Milana Bandića s predsjednikom HAZU Milanom Mogušem, dogovoreno je da će HAZU sudjelovati u izradi urbanističkog koncepta grada... 
22.12.2009.

(Priopćenje za novinare iz HAZU) Gradonačelnik Milan Bandić danas je sa suradnicima posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Gradonačelnika su primili predsjednik akademik Milan Moguš, glavni tajnik akademik Slavko Cvetnić, tajnik prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, arhitekti akademici Boris Magaš, Velimir Neidhardt i Ante Vulin, te pomoćnica tajnika za zaštitu i održavanje imovine HAZU dipl. arh. Sandra Stuparić. 

Gradonačelnik Milan Bandić te članovi delegacije savjetnik Duško Ljuština, pročelnik gradskog ureda za kulturu Ivan Lovrić, zamjenica pročelnika Željka Udovičić, pročelnica ureda za imovinsko pravne odnose Ninoslava Zeković te šef kabineta gradonačelnika Stipe Zeba, izrazili su zadovoljstvo i kontinuiranu spremnost grada Zagreba u potpomaganju nastojanja Hrvatske akademije očuvanju hrvatske kulturne baštine. 

Na sastanku je dogovoreno da će grad Zagreb osigurati novčanu potporu da se u novo obnovljenoj zgradi Knjižnice Hrvatske akademije u potpunosti uredi postav spomen sobe nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga i ispuni obveza da se javnosti u cijelosti predstavi i otvori prostor u kojemu su djelovali i radili ovi istaknuti hrvatski znanstvenici. Također je prihvaćen prijedlog da se u prostoru Knjižnice Hrvatske akademije osigura i uredi spomen prostor nobelovca književnika Ive Andrića. 

Predstavnici Akademije podsjetili su gradonačelnika Bandića i njegove suradnike na pravni problem neriješenog vlasništva i održavanja zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, jedinstvene i kulturno neprocjenjive ustanove u Hrvatskoj. Gradonačelnik Milan Bandić obećao je da će grad Zagreb uz pomoć nadležnih institucija nastojati osigurati uvjete za nesmetan rad Hrvatskog muzeja arhitekture.
"Grad Zagreb će, kako do sada tako i u buduće, davati prioritet i podržavati interese Hrvatske akademije, koja je, uz Sveučilište i Kaptol, jedna od tri ishodišnih točaka grada" istaknuo je gradonačelnik Bandić izrazivši zadovoljstvo posjetom Akademiji. 

Predsjednik Akademije akademik Milan Moguš sa suradnicima zahvalio je na dosadašnjoj pomoći grada oko uređenja zgrade nove Knjižnice Akademije kao i Strossmayerova trga. 

U razgovoru je akademik Boris Magaš upozorio na urbanističke probleme razvoja grada. Gradonačelnik Bandić s velikim je interesom podržao prijedlog da se pri Akademiji formira stručna skupina u kojoj bi vodeću ulogu imali i arhitekti članovi Akademije, sa ciljem osmišljavanja urbanističkog koncepta grada Zagreba. Grad Zagreb mora se i može razvijati, a da ne izgubi svoj šarm i ostane isti, no s obzirom na financijsku situaciju to će biti višegodišnji projekt" naglasio je gradonačelnik Bandić. Članovi Akademije istaknuli su zadovoljstvo i spremnost sudjelovanja u izradi urbanističkog koncepta grada jer kako je zaključio akademik Boris Magaš "Ako i postoji kriza novca, ne postoji kriza mozgova".


Gradske vijesti - 2009.