clanak False

Novi tematski park "Hrvatska u malom"

Zagreb dobiva novi tematski park Hrvatska u malom koji će se na 12 hektara prostirati u Novom Zagreb, uz Islandsku ulicu i Av. Većeslava Holjevca, najavio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Milan Bandić
10.11.2009.

ZAGREB, 10. studenog 2009. (Hina) - Projekt "Hrvatska u malom", novi tematski park u Novom Zagrebu uz Islandsku ulicu i Aveniju Većeslava Holjevca u kojem će svaka hrvatska županija i grad Zagreb moći predstaviti svoje osobitosti i vrijednosti, danas je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi predstavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Park Novi Zagreb ima površinu od 70 hektara, od kojih će 58 hektara koji su u privatnom vlasništvu ostati zelena površina, a u dijelu parka na gradskome zemljištu površine 12 hektara osigurat će se prostor za novi tematski park "Hrvatska u malom". Svaka županija i grad Zagreb dobit će po 5000 metara četvornih na kojima će se moći predstaviti.

Rečeno je kako će se na tom prostoru raditi prirodne denivelacije za svaku županiju i grad Zagreb koje će se ispuniti sadržajima karakterističnima za svaku županiju, a pokos denivelacije služit će kao videozid na kojem će se prikazati neki stvarni prostor ili edukativni, kulturni, turistički ili neki drugi sadržaj.

Bandić je podsjetio da nešto slično ima u Barceloni i Portugalu. Istaknuo je da će grad, nakon Bundeka, koji se pokazao kao najveći uspjeh Gradske uprave, urediti novi tematski park u kojem će se ostvariti projekt "Hrvatska u malom" s autentičnim obilježjima županija. Grad će za realizaciju tog projekta osigurati zemljište i infrastrukturu, a autentičnost projekta jamčit će pojedine županije koje se neće limitirati u sadržaju, nego će se ostaviti na volju njihovoj kreaciji, rekao je Bandić. Dodao je kako vjeruje da će projekt poduprijeti svi građani Hrvatske.

Istaknuo je kako je najvažnije obilježje projekta da se cijela domovina povezuje na jednome mjestu. "To je više od simbolike i poruke grada Zagreba prema ostalom dijelu Hrvatske. To će biti sjedište i stjecište svega što je dobro u Hrvatskoj, dakle integrativni faktor projekta 'Hrvatska u malom'", rekao je Bandić. Dodao je da će to biti i nova turistička ponuda na karti Zagreba.

Bandić je ustvrdio kako je to "najbolji projekt koji su u zadnjih deset godina mogli iznjedriti" i svima pokazati da je to naša Hrvatska.

Napomenuo je da će realizacija tog projekta za grad značiti minimalni trošak u odnosu prema očekivanjima.

Do kraja ove godine raspisat će se javni urbanističko-arhitektonski natječaj, u prvom kvartalu iduće godine bit će dovršen postupak njegove provedbe, a nakon toga slijedi izrada urbanističkog plana uređenja, za čije je donošenje potrebno najviše šest mjeseci. Taj bi se projekt mogao ostvariti 2011. godine.

Pogledajte prezentaciju


Gradske vijesti - 2009.