clanak False

Gradonačelnik Bandić obišao dvoranu "Lisinski" nakon požara

02.10.2009.

 (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je obišao Koncertnu dvoranu "Vatroslav Lisinski" u kojoj je sinoć izbio požar, a nakon obilaska ravnatelj "Lisinskog" Dražen Siriščević je izvijestio da će požar usporiti započetu obnovu dvorane i zamjenu instalacija, ali i da će nastojati dovršiti sve radove za nastup Zagrebačke filharmonije do 16. listopada ili koji dan kasnije.

"Želimo obnoviti dvoranu najbolje što se može, onako kako to posjetitelji i zaslužuju i zato nećemo žuriti pod svaku cijenu", izjavio je Siriščević novinarima u dvorani gdje su sinoć izgorjele 43 nove stolice i tek postavljeni parketi.

Miris dima uvukao se u sve pore dvorane, okolne hodnike i stubišta, a prašina i pepel, što su se slegli nakon požara, posvuda su stvorili "crni tepih".

Gradonačelnik Bandić je naveo kako je "sreća u nesreći" što su nabavljene kvalitetne i otporne stolice jer bi, u protivnom, s obzirom na razmjer požara, izgorjelo svih 1800 stolica, koliko ih ima u dvorani.

"Osim radova na uklanjanju azbesta i sanaciji dvorane na kojoj se radilo dnevno i po 16 sati, sada radnike čeka još dodatnih poslova", kazao je Bandić te dodao da će biti zadovoljan bude li dvorana obnovljena do početka koncertne sezone, no da će se, ne bude li tako, s time morati pomiriti.

Siriščević je najavio da će se predviđeni koncerti održati, ali u Maloj dvorani Doma sportova.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić izvijestio je da je dosada iz dvorane uklonjeno 260 tona kanala izoliranih azbestom, a umjesto njih postavljaju se novi kanali i ti su radovi, kazao je, pred dovršetkom. Zamjenjuju se i sve elektoinstalcije te stavljaju u posebne kanale umjesto "golih žica".

Za tu obnovu bit će utrošeno 36 milijuna kuna, a koliko će koštati šteta nastala požarom, obnova parketa i stolica, još se točno ne zna, no zna se da će iznos biti "znatan".

Nitko se nije htio izjašnjavati ni o razlozima požara, jer je policija popodne još uvijek obavljala očevid u dvorani.


Gradske vijesti - 2009.