clanak False

Zamjenik Korlaet održao pozdravno predavanje na panelu Cities in the post-growth era: Theory and Practice u okviru 9. Međunarodne konferencije o odrastu

31.08.2023.
U Zagrebu se ovog tjedna održava 9. Međunarodna konferencija o odrastu te popratni Tjedan odrasta, a na Zagrebačkom velesajmu se panelu Cities in the post-growth era: Theory and Practice pridružio i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji je održao uvodnu prezentaciju na temu bilježaka o odrastu u gradu Zagrebu.

Zamjenik Korlaet tom je prilikom, uz kratku povijest razvoja Zagreba, istaknuo kako je cilj da se u Zagrebu postigne ideal petnaestominutnog grada, „ideal koji je južno od rijeke Save postigao najpoznatiji zagrebački gradonačelnik, Većeslav Holjevac“, te je naglasio kako je važno da razvoju grada pristupamo bottom up, imajući na umu da su gradovi za ljude. Govoreći o tome, zamjenik je istaknuo projekte poput revitalizacije brownfield područja poput Bloka Badel, Gredelja i Paromlina.

Za postizanje ideala petnaestominutnog grada, važan je i dostupan javni gradski prijevoz, kao i priuštivo stanovanje. „U Zagrebu je trenutno veći broj kratkotrajnih najmova stanova u odnosu na dugotrajne najmove, a Grad Zagreb želi stimulirati dugoročne najmove kako bi omogućio priuštivo stanovanje. To ćemo postići uz set različitih mjera, kao i uz građenje novih stanova za dugoročni najam“, rekao je zamjenik Korlaet.

U svojoj prezentaciji, zamjenik se dotaknuo i obnove od potresa, naglasivši kako su obnovljene zgrade javne namijene energetski efikasnije, što je važan čimbenik u kontekstu odrasta.

Nakon zamjenika Korlaeta, panelu se videolinkom pridružio i gradonačelnik Grenoblea, a nakon izlaganja panelista uslijedila je rasprava o gradovima u eri nakon njihovog razvoja.

Konferencija i Tjedan odrasta održavaju se do 2. rujna, a više informacija o panelima i događajima o odrastu možete pronaći ovdje.

Gradske vijesti - 2023.