clanak False

Kroz suradnju s Europskom investicijskom bankom, Grad Zagreb financirat će velike projekte zelene i digitalne tranzicije

21.11.2023.
Grad Zagreb prvi put u povijesti ulazi u suradnju s Europskom investicijskom bankom (EIB), javnom bankom Europske unije, s kojom je dogovoren okvirni zajam o dugoročnom zaduživanju. Njime će Grad Zagreb financirati projekte zelene i digitalne tranzicije, koji su usklađeni s prioritetima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 

Prijedlogom zaključka koji će danas biti upućen prema Gradskoj skupštini predlaže se dugoročno zaduživanje Grada Zagreba kod Europske investicijske banke za iznos do 206,9 milijuna eura uz rok otplate od 10 godina i povoljnu kamatnu stopu, uključujući jednu godinu počeka.

„Ponosan sam na transparentnost Gradske uprave, visoku apsorpciju EU sredstava i stabilnu financijsku poziciju Grada, o čemu svjedoče uzastopni izvještaji međunarodnih kreditnih agencija koji nam podižu i rejting i prognoze. Nakon dugog niza godina, sve respektabilne međunarodne institucije žele surađivati s Gradom Zagrebom, što nam omogućuje da pozajmimo novac po vrlo povoljnim uvjetima i uložimo ga u investicije koje će trajno služiti građanima Grada Zagreba”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Sredstva okvirnog zajma se planiraju utrošiti na izgradnju, proširenje, rekonstrukciju i opremanje javnih zgrada kao što su vrtići i škole, gradnju bazena Špansko, obnovu Kina Europa, energetsku obnovu zgrada javne namjene, fotonaponske sustave na javnim zgradama te pametno upravljanje zgradama. 

„Ovo je jedinstvena prilika da nastavimo obarati rekorde u povlačenju EU sredstava jer će se kreditna sredstva koristiti za gradski dio financiranja projekata koji će biti sufinancirani iz fondova Europske unije. Financirat će se isključivo projekti zelene i digitalne tranzicije u razdoblju do 2025.”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

U području održivog javnog prijevoza, sredstva se planiraju utrošiti za javnu rasvjetu na polju urbane mobilnosti, uspinjaču, rekonstrukciju tramvajskog okretišta Mihaljevec, proširenje ulice Medpotoki te za biciklističku stazu Greenway. Podržat će se i projekti vezani uz digitalizaciju gradskih usluga i servisa, te revitalizacija brownfield područja, što se odnosi na knjižnicu i društveno-kulturni centar Paromlin.

Gradske vijesti - 2023.