clanak False

HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb: Digitalna budućnost gradskih prostora Zagreba!

02.11.2023.
Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u centru tehnološke inovacije Zagreba, u ZICER-u, predstavljen je projekt koji obećava potpunu transformaciju naše svakodnevice, drugo izdanje Hackathona „Rezervacija i pregled raspoloživih gradskih prostora”, a koji će se održati od 24. do 26. studenoga 2023. u prostorijama ZICER-a.
 
Riječ je o projektu koji će gradsku komunikaciju, interakciju i uporabu javnih prostora podići na potpuno novu razinu, stvarajući mozaik digitalnih doživljaja u svakom kutku grada. Ovaj trodnevni maraton kreativnosti i tehnologije je rezultat uspješne suradnje između Grada Zagreba i Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), dviju institucija koje teže digitalnoj tranziciji metropole.
 
Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet istaknuo je kako je ova inicijativa refleksija zajedničke želje za stvaranjem transparentnijeg i dostupnijeg Zagreba: “Ove godine cilj nam je digitalizirati proces iznajmljivanja gradskih prostora i na taj način urediti, pojednostaviti  i učiniti preglednijim uvid u raspored njihovog korištenja. Umjesto dosadašnje prakse posjećivanja  nepregledne web  stranice koja je korisnicima često zadavala glavobolje zbog nepotrebnih otvaranja podstranica, želimo da nam ovogodišnji Hackathon ponudi kvalitetnije digitalno rješenje. Pozivam sve vas koji se bavite programiranjem i obradom podataka, kao i dizajnere,  novinare i sve one koji misle da se mogu okušati u kreiranju najboljeg rješenja, da se odazovu pozivu na naš ovogodišnji HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb.“
 
Direktor ZICER-a Frane Šesnić, je naglasio da je cilj ovog Hackathona razbiti tradicionalne barijere: "Ovaj projekt predstavlja ključni korak prema budućnosti u kojoj će gradski prostori postati pristupačniji i funkcionalniji za sve građane Zagreba. ZICER je ponosan što može biti dio ove inicijative koja će, vjerujem, postaviti Zagreb na kartu globalnih metropola po pitanju inovativnosti i digitalizacije javnih usluga. Naša vizija je uvijek bila poticati promjene koje imaju stvaran, pozitivan utjecaj na život u gradu, a ovaj Hackathon je upravo prilika da to i ostvarimo."
 
Dražen Lučanin, pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba, inicijator i voditelj projekta, detaljno je predstavio kako će HACKL poslužiti kao platforma za razvoj digitalnih rješenja koja će građanima omogućiti lako pretraživanje, uvid i rezervaciju gradskih prostora u stvarnom vremenu te istaknuo: “Kroz ovaj HACKL želimo pokrenuti digitalnu transformaciju u aktivaciji prostora mjesne samouprave Grada Zagreba. Okupljajući talentirane pojedince koji rade na gradskim problemima, cilj nam je pronaći inovativna rješenja koja izlaze iz uobičajenih okvira i postavljaju Zagreb na karti tehnoloških gradova budućnosti.”
 
Cilj provedbe HACKL-a je, kako je navedeno, gradske prostore uvesti u digitalno doba. Sudionici projekta - mladi inovatori, tehnološki stručnjaci, kreativci i entuzijasti će uz mentore kreirati rješenja koja će definirati budućnost urbanog života.
 
HACKL - Hackathon za otvoreni Zagreb će kulminirati pitch natjecanjem na kojem će timovi stručnom žiriju predstaviti svoja rješenja, a najbolji će osvojiti vrijedne nagrade.
 

Gradske vijesti - 2023.