clanak False

Okrugli stol " Uspostava i rad One-Stop-Shop-a za izbjeglice i migrante u Zagrebu "

10.11.2023.
Grad Zagreb i UNHCR Hrvatska, organizirali su danas u hotelu Westin okrugli stol " Uspostava i rad One-Stop-Shop-a za izbjeglice i migrante u Zagrebu ", u sklopu provedbe Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu Povelje Integrirajućih gradova za 2023. i 2024. godinu.

Događanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji je istaknuo kako je pomoć svakom čovjeku u potrebi krajnji cilj svake politike. „Davanje utočišta i prilike za dostojan život i rad u Zagrebu jedan je od prioriteta kojem posvećujemo veliku pažnju. Ove smo godine donijeli drugi integracijski akcijski plan za dvogodišnje razdoblje, kojim su učinjeni značajni iskoraci u odnosu na prethodni, a koji se odnose na uključivanje stranih radnika u provedbu mjera i aktivnosti, na organiziranje tečaja hrvatskog jezika i, svakako, jedan od najvećih iskoraka predstavlja organiziranje i otvaranje ONE STOP SHOP-a - centralne točke za informiranje i integraciju izbjeglica i migranata, kojeg će osnovati Grad Zagreb i UNHCR Hrvatska“. Također je zahvalio UNHCR-u Hrvatska koja kao organizacija s dugogodišnjim iskustvom u radu s izbjeglicama, s Gradom Zagrebom ulazi u ovaj projekt u 2024. kao važnim faktorom u što uspješnijem radu ovog inovativnog servisa koji se osniva po prvi puta.

Na okruglom stolu raspravljalo se o potrebama i ostvarivanju prava te dostupnosti usluga namijenjenih izbjeglicama i migrantima a kako bi se sagledali postojeći sustavi i kapaciteti te preporučili modaliteti rada u lokalnom kontekstu. U svrhu dobivanja konstruktivnih povratnih informacija o temi, na okrugli stol pozvan je veliki broj sudionika/sudionica iz različitih područja, predstavnika međunarodnih i državnih institucija, organizacija civilnog društva, predstavnika Koordinacije Grada Zagreba za integraciju i drugi.

Gradske vijesti - 2023.