clanak False

Grad Zagreb, Europska investicijska banka i ZET potpisali Pismo namjere za pružanje tehničke pomoći za provedbu projekta dekarbonizacije prometa

26.10.2023.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, potpredsjednica Europske investicijske banke (EIB) Teresa Czerwińska i predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović potpisali su danas u Zagrebu Pismo namjere za pružanje tehničke pomoći za provedbu projekta dekarbonizacije prometa.
 
Tri institucije zajednički će raditi na Projektu, pri čemu će tehnička pomoć uključiti analizu sustava javnog prijevoza Grada Zagreba i višegodišnji plan dekarbonizacije autobusnog voznog parka. Pismo namjere potpisano je u okviru Konferencije "Povezana Hrvatska: Ozelenjavanje mobilnosti" što se održava u organizaciji EIB-a, s ciljem europske podrške održivom i efikasnom javnom prijevozu u Zagrebu. Modernizacija javnog prijevoza preduvjet je razvoja ne samo Zagreba već i Hrvatske, ali i ključan faktor konkurentnosti zemlje unutar regije.
 
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević izrazio je zadovoljstvo suradnjom s EIB-om te istaknuo: “Grad Zagreb predan je promociji održivih energetskih rješenja unutar ZET-a, s fokusom na načela zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, s ciljem dostupnije i efikasnije usluge za naše građane“.
 
Predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović istaknuo je kako će suradnja s EIB-om kroz tehničku pomoć ubrzati napore ZET-a da dekarbonizira javni prijevoz u Zagrebu i smanji potrošnju energije te emisiju CO2, a što će u konačnici rezultirati čišćim i pouzdanijim javnim prijevozom.
 
„Europska investicijska banka nastavlja svoju dugoročnu potporu održivom razvoju prometne infrastrukture u Hrvatskoj“, rekla je potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska. „Dobro funkcionirajuća zelena prometna mreža ključna je za gospodarski razvoj, rast tržišta rada, ali i za svakodnevni život Hrvata. Zelena mobilnost naša je dužnost jer smanjuje emisije stakleničkih plinova i podupire pro-klimatske napore“, zaključila je.

Gradske vijesti - 2023.