clanak False

Tradicionalni razgovor i prijam udruga osoba s invaliditetom

11.12.2023.
U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca te Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca, održan je tradicionalni prijem za predstavnike udruga osoba s invaliditetom u organizaciji Gradske skupštine Grada Zagreba. Osim predstavnika udruga, prijemu su nazočili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, sa suradnicima, kao i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Republike Hrvatske Marica Mirić.
 
„Jako mi je drago da su u novom Proračunu Grada Zagreba za 2024., u odnosu na 2023., proračunske pozicije koje su namijenjene za osobe s invaliditetom povećane za više od 80%“, naglasio je gradonačelnik Tomašević. Dodao je i kako su pred Gradom najveća ulaganja u širenje socijalnih usluga od vremena osnivanja ustanova Mali dom i Centar Jelkovec. Kako bi se pratila najavljena širenja socijalnih usluga, kroz proračunska sredstva ustanova u 2024. predviđeno je 6.700.000 eura više nego u 2023. radi širenja opsega usluga, kao i za uređenje i opremanje prostora za nove usluge, te za zapošljavanje novih djelatnika. Osim toga, istaknuo je i kako su tijekom ove godine učinjeni pomaci u poboljšanju materijalnog položaja djelatnika i ujednačavanja koeficijenata i uvjeta rada u gradskim socijalnim ustanovama.
 
„Tijekom sljedeće godine krećemo s rekonstrukcijom objekta na lokaciji Jurja Dalmatinca 9 u kojemu će se krajem 2025. osigurati usluge za 40 djece s poremećajima iz spektra autizma te dnevni boravak za 30 odraslih osoba s autizmom“, rekao je gradonačelnik, dodavši kako i Specijalna bolnica Goljak i Poliklinika SUVAG proširuju svoje usluge rane razvojne intervencije na novim lokacijama pri Domu zdravlja Zagreb - Istok, na lokacijama Žitnjak i Hirčeva.
 
Uz proširenje usluga, naglasio je i kako je Grad izjednačio iznose novčane pomoći za osobe s invaliditetom te da je uveo naknadu za Uskrs i Božić. Također, osigurana su sredstva za nabavu novih 10 prilagođenih kombi vozila te se radi na projektu rekonstrukcije pješačkih pothodnika.
 
„Za djecu s teškoćama u osnovnim školama osigurano je više od 1000 pomoćnika u nastavi. U školskoj/akademskoj godini 2022./2023. dodijelili smo 116 stipendija za studente i učenike s invaliditetom, dok se za sljedeću godinu planira dodjela 136 stipendija“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.
 
Najavio je i kako se radi na razvoju web/mobilnog servisa Pristupačni Zagreb, a osvrnuo se i na nedavno potpisani novi kolektivni ugovor za radnike URIHO-a kojim se poboljšava njihov materijalni položaj.  
 
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović istaknuo je kako je razlog okupljanja saslušati osobe s invaliditetom kako bi dobili bolji uvid u njihovu svakodnevicu te ih na taj način bolje razumjeli i unaprijedili uvjete potrebne za njihovu ravnopravnu uključenost u društvo.
 
Predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Marica Mirić istaknula je kako ih veseli i kako cijene sve što Grad čini za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom u društvu. Stanovanje osoba s invaliditetom navela je kao veliki izazov te izrazila zadovoljstvo što se radi na rješavanju tog problema širenjem usluga ustanova Mali dom i Centar Jelkovec.
 
Navevši izazove s kojima se svakodnevno susreću, predstavnici udruga su pohvalili napore Grada Zagreba u prepoznavanju njihovih potreba i pružanju potpore i razumijevanja. .
 
 

Gradske vijesti - 2023.