clanak False

Uručene Nagrade „Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost“

16.11.2023.
Na Međunarodni dan tolerancije, koji se obilježava 16. studenog, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, uručili su Nini Dražin, učenici Osnovne škole Jordanovac i Dori Kubinger, učenici Škole za mogu i dizajn, Nagradu „Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost“ za 2023. godinu.
 
„Luka Ritz je ikona borbe protiv nasilja i inspiracija za mnoge učenike i učenice, za mnoge nastavnike i pedagoge da se još više borimo protiv nasilja, posebice vršnjačkog nasilja i nasilja prema djeci i mladima“, rekao je gradonačelnik Tomašević čestitavši nagrađenim učenicima. „Zaslužujete veliko hvala u ime Grada Zagreba i doista nas svojim radom činite  ponosnim što imamo takve učenice i učenike u našem gradu. Pravi ste primjer i uzor učenicima i učenicama i čestitam vam na tome“.
 
Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović rekao je da „nije dovoljno samo pomoći žrtvi. Ono što je potrebno je aktivna radnja na suzbijanju nasilja u svakoj prilici. Želimo djelovati preventivno“.

Gradonačelnik je istaknuo da Grad ulaže velike napore u unaprjeđenju borbe, a prvenstveno u prevenciji nasilja te je najavio da će se u 2024. godini pokrenuti veliki projekt edukacije učenika i nastavnika.

„Izdvojili smo sredstva i kapacitete da znatno unaprijedimo borbu protiv nasilja u našim školama i ono što mi je drago je da će stožerna institucija tog novog programa biti Centar Luka Ritz koji radi nevjerojatan posao sve ove godine. Ono što mi je jako drago jest da će se Centar proširiti i dobiti novu lokaciju na Jarunu. Povećat ćemo broj zaposlenih i u suradnji s drugim institucijama pokrenuti opsežan program borbe protiv nasilja u zagrebačkim školama što je stvar na koju sam najviše ponosan.“ rekao je gradonačelnik.

Nagrada „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“ dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola Grada Zagreba te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebice suzbijanju nasilja među mladima. 

Gradske vijesti - 2023.