clanak False

Kreće veliko ozelenjivanje Zagreba: Grad će svake godine posaditi 8.000 novih stabala, 1 na svakih 100 stanovnika

31.10.2023.
Danas su u rasadniku Markuševec gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet, uz voditelja podružnice Zrinjevac Damira Grgića, najavili sadnju čak osam tisuća novih stabala godišnje.
 
Gradonačelnik Tomašević najavio je kako od ovog tjedna pa do travnja iduće godine, na javnim gradskim površinama koje održava Zrinjevac, u svih 17 gradskih četvrti, kreće sadnja osam tisuća novih stabala, što je četverostruko povećanje sadnji koje su bile u proteklih deset godina.
 
„Osam tisuća stabala znači da ćemo na svakih sto stanovnika grada Zagreba imati jedno novo stablo godišnje“, kazao je gradonačelnik, najavivši kako će se ovaj tempo sadnje nastaviti i iduće sezone.
 
Gradonačelnik je pojasnio kako je sadnja planirana primarno uz gradske avenije i glavne prometnice, te na zelenim površinama i parkovima u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno, vodeći posebnu pozornost na izbjegavanje alergenih vrsta.
 
„U odabiru lokacija na kojima je planirana sadnja, njih 88, sudjelovalo je više gradskih ureda, Zrinjevac te vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora, a uključena je i sadanja zamjenskih stabala koja su uništena u srpanjskom nevremenu“, rekao je gradonačelnik.
 
Ukupna vrijednost sadnje je oko 3,7 milijuna eura.
 
Voditelj Grgić kazao je kako će se sadnjom ovolikog broja stabala pripomoći ugodnijem životu, ali i ljepšem i zelenijem gradu.
 
Najavljeno je i da je u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode izrađen plan za provedbu pilot projekta uvođenja cvjetnih livada-travnjaka koje će činiti zeleni koridor za oprašivače.

Gradske vijesti - 2023.