clanak False

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec na otvorenju konferencije „Festival demokracije – budućnost mladih na izborima“

06.11.2023.
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec sudjelovala je na otvorenju konferencije „Festival demokracije – budućnost mladih na izborima“, u organizaciji Mreže mladih Hrvatske i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Ova konferencija, koju smo kao Gradska uprava vrlo rado podržali, otvara pitanje kako motivirati mlade da više sudjeluju na izborima i koji su to mehanizmi kojima ih možemo uvjeriti da sudjelovanje na izborima doista jest važno za njihovu budućnost“, rekla je zamjenica Dolenec. Dodala je kako, premda se izbori mladima mogu činiti manje važnima, o tome koga izaberu na izborima ovise mnogi aspekti života, poput dobivanja posla, uvjeta za stanovanje i prilike za osamostaljenje od roditelja.

Politička participacija je stvar iskustva – nauči se tako što se sudjeluje“, istaknula je zamjenica Dolenec, dodavši kako izlazak na izbore nije jedini oblik političke participacije te kako će nekima biti važnije uključiti se u inicijativu na fakultetu ili u kvartu, na peticije ili prosvjede. Pozvala je mlade  da izađu na izbore te svojim sudjelovanjem pridonesu izbornom rezultatu.

Središnja tema konferencije, čiji je cilj stvoriti poticajno okruženje za mlade kako bi se aktivno uključili u političke demokratske procese, su sudjelovanje mladih u politici i demokraciji u Europskoj uniji s fokusom na izlazak mladih na europske izbore 2024. te njihova izravna politička participacija u tom obliku.

Gradske vijesti - 2023.