clanak False

Zamjenica gradonačelnika na otvorenju izložbe u Beču

24.01.2012.


24. siječnja 2012. u 17 sati u bečkom Plannungswerkstattu otvorena je izložba “Stadtbauen. Beispiele für und aus Wien” koja se bavi temom urbanog razvoja grada Beča. Izložba se sastoji od općenitog pregleda osnovne teme, prikaza međunarodnih trendova na primjeru Munchena, Hamburga, Malmoa i Stockholma, kratkog presjeka povijesti urbanog razvoja grada Beča, te pregleda projekata urbanog razvoja u nekoliko gradova u regiji. Ti su gradovi Brno, Bratislava, Ljubljana i Zagreb. U sklopu izložbe, Grad Zagreb je pozvan da, prema unaprijed određenom modelu, pripremi materijale o urbanom razvoju Zagreba i o nekoliko razvojnih gradskih projekata, što je, uz podršku Gradonačelnika Grada Zagreba, gosp. Milana Bandića, učinio radni tim Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Otvorenju su nazočili zamjenica zagrebačkog gradonačelnika gđa Jelena Pavičić Vukičević, gđa Vesna Šimić iz Ureda za međunarodne odnose, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada gđa Jadranka Veselić Bruvo, te Irena Matković i Iva Bedenko iz radnog tima koji je pripremio materijale za izložbu. Izložbu je uz prigodni govor otvorila Maria Vassiliakou, dogradonačelnica Grada Beča.


U pripremi je i panel diskusija, koja će se održati 2. veljače u 18 sati, također u bečkom Planungswerkstattu. Na toj će se diskusiji uspoređivati situacija u Beču sa situacijom u Zagrebu, Brnu, Ljubljani i Bratislavi, te će za te potrebe biti održana prezentacija o zagrebačkim projektima, za kojom će slijediti prikupljanje pitanja i jednosatna diskusija svih sudionika. 3. veljače u gradskoj upravi Grada Beča zakazan je sastanak na kojem će, uz bečke gradske planere, sudjelovati predstavnici regionalne razvojne agencije, te gradova čiji su primjeri prikazani na izložbi. Na tom će se sastanku raspravljati o lokalnim praksama u urbanističkom planiranju, a u ime Zagreba prisustvovat će mu Jadranka Veselić Bruvo.

Sudjelovanje Grada Zagreba u ovoj inicijativi predstavlja nastavak procesa pozicioniranja Zagreba u mreži srednjoeuropskih gradova, te ujedno platformu za nove kolaborativne projekte s gradovima iz regije.

Bečki Planungswerkstatt nedavno je dobio svoju zagrebačku inačicu u novootvorenom ZgForumu u Gajevoj 27, posebnom odjelu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, za prezentaciju projekata i dijalog s građanima.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka.


Gradske vijesti - 2012.