clanak False

Bandić: zimska služba odradila odličan posao

09.12.2012.


(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je danas da su Zimska i sve ostale gradske službe odradile odličan posao s obzirom na jučerašnje snježno nevrijeme koje je imalo elemente elementarne nepogode.
"Imali smo izvanrednu situaciju na koju smo uspješno odgovorili, a tako će biti i u utorak bude li potrebno", rekao je gradonačelnik Bandić na konferenciji za novinare nakon sjednice Stožera zimske službe. 

Djelatnici Zimske službe radili su neprekidno očistivši 2500 kilometara gradskih prometnica koje su posuli s 2500 tona soli i sipine. Soli ima još oko 10.000 tona i naručit će se još 1500 tona i spremno dočekujemo utorak kad se očekuju nove snježne padaline. Do tada preostali snijeg "treba pojesti" kako bi svi trgovi i prilazi školama, vrtićima, bolnicama, kulturnim i drugim javnim ustanovama bili u potpunosti očišćeni, rekao je. Ono što ne budu mogli odraditi strojevi očistit će se ručno kako bi sve bilo u funkciji, kazao je gradonačelnik. 

Također je rekao kako je obišao mnoge sjeverne metropole u kojima se snijeg ne čisti, no da Zagreb u tome ima visoki standard koji nastoji održati, ali da to ima i svoju cijenu. Zagreb je potrošio više nego što će možda svi hrvatski gradovi zajedno, ali to je cijena standarda koji smo si postavili.
Upitan o činjenici da je javni gradski prijevoz bio u prekidu veći dio dana i hoće li se to ponoviti u utorak za kada je ponovno najavljen snijeg, Bandić je rekao kako je u 12 sati palo 50 centimetara snijega, da su to obrisi elementarne nepogode i da ne bi odgovarao na hipotetska pitanja. Ako je i bilo
zastoja, to ne znači da grad ne funkcionira i svatko razuman je mogao očekivati probleme, dodao je Bandić. To što je netko pješačio par stotina metara nije problem, dodao je. 

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović ocijenio je da je jučer odrađen odličan posao, iako su imali teškoća jer ni tehnika nije svemoguća, no da će uočeni nedostaci biti otklonjeni. Problem u javnom gradskom prijevozu je nastao jer su ralice snijeg odbacivale na tramvajsku prugu kojom zbog toga nisu mogli prometovati niskopodni tramvaji. No, unatoč svemu, srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba, rekao je Čović. 

Voditelj Zagrebačkih cesta u okviru koje je i Zimska služba Alen Gospočić rekao je da 208 ekipa te službe su čistile, čiste i čistit će sve dok sve prometnice ne bude očišćene u potpunosti. Obavljen je ogroman posao zahvaljujući dobroj koordinaciji Grada i Holdinga i vjerujem da će i ubuduće biti tako, kazao je Gospočić.