clanak False

Vlak sjećanja na Vukovar

15.11.2012.


(www.zagreb.hr/ HINA) U nedjelju, 18. Studenog, u 4,55 sati sa zagrebačkog glavnog kolodvora put Vukovara krenut će Vlak sjećanja na Vukovar , najavljeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi koju su sazvali gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Damir Jašarević.

Zahvalivši gradonačelniku na svemu što čini u promicanju digniteta Domovinskog rata, Damir Jašarević mu je uručio kartu za Vlak sjećanja koji će imati 15 vagona i koji će putnike odvesti u Vukovar , grad simbol hrvatskog stradanja i stvaranja hrvatske države.

Moj sin je ubijen na Ovčari. Ovi dani su mi uvijek jako teški, rekla je Barica Spudić, majka branitelja ubijenog na Ovčari zahvalivši gradonačelniku na tamošnjem spomendomu:

Zahvaljujući vama gradonačelniče, imamo mjesto za sjećanje na našu djecu – rekla je gospođa Spudić naglasivši da je na Ovčari ubijeno devet naših sugrađana.

Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Jašarević istaknuo je kako se radi o svetom tjednu Hrvata posvećenom uspomeni na žrtvu Vukovara, ali i na sva mjesta diljem Hrvatske gdje se nalaze grobišta i spomenici nestalim, nasilno odvedenim i poginulim braniteljima.
Smatra kako Vlak sjećanja predstavlja vrhunac rada Udruge i da činjenica da im se javljaju ljudi koji traže ulaznicu i bilo kakav način sudjelovanja u obilježavanju sjećanja na žrtve, potvrđuje da je
hrvatski narod duboko senzibiliziran za Vukovar i žrtvu Vukovara - simbola Hrvatske.

Podsjetio je da je Udruga dosadašnjih godina organizirala autobuse kojima su išli u Vukovar te da su se ove godine odlučili na vlak jer je autobusima teže doći do Vukovara na taj dan zbog protokola
i sigurnosti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako mu udjelovanju u ovom vlaku i Koloni sjećanja predstavlja iznimnu čast.
Pozvao sam sve predstavnike gradskih odbora i gradskih četvrti, gradske zastupnike te ljude iz Holdinga da dostignemo to zajedništvo za grad heroj i grad ponosa, kazao je Bandić dodavši kako je Vukovar rana Hrvatske koja još nije zacijelila.

Vlak sjećanja kreće u 4,55 sati s Glavnog kolodvora, staje u Kutini u 6,20 sati, a u Vukovar stiže u 9,19 sati. Nakon sudjelovanja u Koloni sjećanja, u Radničkom domu u Borovom naselju za sve sudionike Vlaka s akreditacijom (memorijalni šal) Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara organizira ručak - vojnički grah. Vlak iz Vukovara polazi u 16,03 sati i stiže u Zagreb u 20,30 sati.


Gradske vijesti - 2012.