clanak False

Otvorenje izložbe Arhitekt Edvin Šmit

31.05.2012.Otvorenje izložbe „Arhitekt Edvin Šmit“ u ZgForumu

 

U četvrtak, 31. svibnja u 20 h u prostoru ZgForuma u Gajevoj 27 otvorena je izložba „Arhitekt Edvin Šmit“. Izložbu je organizirao Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji s arhitektovim prijateljima i suradnicima.

Šmitov opus obilježio je mnoge zagrebačke prostore; spomenimo samo dogradnju Ekonomskog fakulteta i Zagrebački velesajam (južni ulaz i zgrada Carinarnice).

Arhitekt Edvin Šmit je rodom iz Osijeka, no njegov profesionalni put čvrsto ga je vezao uz Zagreb i uz Samobor, a privatno se našao u Svetoj Nedjelji, u kući koju je projektirao; fotografije i nacrti kuće također se mogu vidjeti između ostalih prikaza na izložbi. Izložba je početak serije predstavljanja tema o zagrebačkom prostoru te ljudima i procesima koji su ga oblikovali koju Ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada pokreće kao jednu od širokog raspona strategijskih tema o kojima komunicira sa stručnom i širom javnošću.

Na otvorenju su govorili Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

U ime Ureda za strategiju pročelnica Jadranka Veselić Bruvo se zahvalila svim suradnicima u organizaciji izložbe. Razgovori o arhitektu Šmitu se nastavljaju 14. lipnja u istom prostoru, kada će se održati okrugli stol, na koji je Pročelnica pozvala sve prisutne.

Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske dao je kratki osvrt na svoja sjećanja o Edvinu Šmitu, a ministrica kulture Andrea Zlatar Violić

naglasila je posebnost arhitektovog opusa i njegov veliki utjecaj na oblikovanje urbanog identiteta Zagreba. Također je istaknula ulogu ZgForuma, prostora kojeg vodi Ured za strategiju,  kao mjesta na kojem će i predstavnici struke i građani moći diskutirati o brojnim aktualnim pitanjima kroz organizaciju okruglih stolova, rasprava, radionica...

Nakon uvodnog govora ministrica je proglasila izložbu otvorenom.

Postav iz arhitektonskog opusa Edvina Šmita može se razgledati svaki dan od 13 – 18 h i subotom 10 – 13 h u prostorijama ZgForuma u Gajevoj 27. Izložba ostaje otvorena do 3. srpnja 2012.

slika 1

slika 2

slika 3


Gradske vijesti - 2012.