clanak False

Predstavljena knjiga Gjure Szabe "O Zagrebu"

21.12.2012.

 
(Hina) - Knjiga povjesničara, konzervatora i muzeologa Gjure Szabe (1875. - 1943.) "O Zagrebu", kojom je naklada AGM počela novu biblioteku "Memorija i grad", predstavljena je danas u palači Dverce, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića. 

Bandić je istaknuo da je Szabo svojim entuzijazmom, rodoljubljem i temperamentom obilježio svoje vrijeme, a ovom knjigom Hrvatska i Zagreb vraćaju duh tom autoru. Podsjetio je da je prošloga tjedna predstavljen prvi enciklopedijski svezak "Povijest Grada Zagreba", ocijenivši to dobrim znakom da "muze ne spavaju i pjesnici ne šute". 

Knjiga "O Zagrebu", koju je priredila Snježana Knežević, na 256 stranica donosi tekstove posvećene arhitektonskoj baštini Zagreba od 17. do početka 20. stoljeća, tekstove o Kaptolu, katedrali, Dolcu i dr.
Gotovo svi su opremljeni novim slikama koje podcrtavaju sadržaj i poruku, a težište nije samo na spomenicima nego i ljudima koje obilježavaju epohu. 

Gjuro Szabo zapamćen je kao autor sinteze koja pokazuje povijest grada Zagreba od početka do sredine 20. stoljeća. Od njegovog znanstvenog i spisateljskog opusa, koji broji tristotinjak studija, rasprava, eseja, feljtona i kritika, gotovo trećina posvećena je Zagrebu. 

Naklada AGM će u novoj biblioteci "Memorija i grad" objavljivati pretiske starih i niz novih izdanja autora iz područja kulturne povijesti naših gradova.


Gradske vijesti - 2012.