clanak False

Gradonačelnikova presica ususret drugom čitanju proračuna

19.12.2012.


(HINA / www.zagreb.hr)  Na redovitoj konferenciji za novinare koju saziva dan uoči skupštinske sjednice, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, predstavio je prijedlog proračuna za 2013. kojim se predviđaju prihodi od 6,67 milijardi kuna i rashodi od 6,66 milijardi kuna, a o kojem će, u drugom čitanju, raspravljati zagrebačka Gradska skupština.
Istaknuvši da je proračun realan, socijalno odgovoran i razvojan, koliko to može biti u recesijsko vrijeme, Bandić je rekao da je, od prvog čitanja prihodovna strana ostala ista, a rashodovna je povećana za 50 milijuna kuna. Napomenuo je i da je rashodovna strana za taj iznos povećana uz ostalo zbog njegovih, ali i amandmana gradskih zastupnika. 

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je da su gradonačelnikovi amandmani većim dijelom na tragu onome što su predlagali gradski zastupnici tijekom prvog čitanja prijedloga proračuna u Gradskoj skupštini. Također, dodao je, da su djelomično prihvaćeni i amandmani Gradske skupštine u iznosu 86,5 milijuna kuna, umjesto predloženih 135,5 milijuna kuna.

Kojić je kazao i da su sredstva za pokriće amandmana pronađena u okviru proračuna smanjivanjem pojedinih rashoda. Dodao je da nisu prihvatili prijedloge smanjenja izdataka za publikaciju "Zagreb.hr", za informiranje i odnose s javnošću, za velike sportske priredbe te za sanacije klizišta.

"Mi povlačiti prijedlog proračuna nećemo, jer ne želimo da nas se u predizborno vrijeme proziva za destrukciju u Gradu Zagrebu", kazao je Kojić. S tim se složio i gradonačelnik Bandić dodavši kako neće učiniti niti jedan krivi potez da se proračun za 2013. ne usvoji.

Na novinarsko pitanje hoće li, kako je izjavio za Radio Sljeme, Zimsku službu izdvojiti iz Zagrebačkog holdinga jer nije dobro radila svoj posao, gradonačelnik Bandić odgovorio je da ima instrumente da to napravi. "Ako bude neodgovornosti, loše koordinacije i zabušavanja onda ću ja voditi Zimsku službu, jer imam instrumente za to", kazao je.

Podsjetivši da se u posljednjih pola stoljeća u Zagrebu nije dogodilo da u pola dana padne pola metra snijega, Bandić je pohvalio rad Zimske službe u prva tri dana kada su početkom mjeseca pale velike količine snijega. "Ostalih pet dana su zaspali. Tu nisu krivi djelatnici male zimske službe, već je zakazala koordinacija unutar Holdinga i trgovačkih društava", kazao je Bandić.


Gradske vijesti - 2012.